Artikel Wajib Baca Kepada Forex Trader Yang Kerap Mengadu Rugi

2,671

Kenapa Anda Masih Rugi Dalam Forex Trading?

Artikel kali ini akan membawa anda menyingkap rahsia diri sendiri. Anda ingin berjaya? Anda perlu buka minda, dan percaya apa jua kesalahan dalam hidup ini, anda patut bertanggung jawab. Tiada siapa yang boleh dipersalahkan. Jadi untuk mengetahui punca kenapa anda masih rugi dalam bidang ini, anda perlu kosongkan segala pemikiran dan berfikir sejenak atas intipati artikel ini. Bersedia?

Beberapa email kerap singgah ke inbox saya. Soalan yang saya agak sedih selepas membaca email adalah kerap kali tentang, “kenapa sudah lama trade tapi masih rugi dalam trading.”

Saya ingin mengajak pembaca Moshed.com untuk cuba befikir sejenak….trade forex ni susah sangat ke? Ada rahsia yang tersangat unik tersimpan untuk berjaya? Holy grail teknik yang orang tertentu sahaja boleh jumpa? Ke salah diri sendiri?

Ramai mengadu sudah lama habis masa belajar forex, tapi masih rugi. Setiap kali terima aduan macam ini, saya yakin yang individu tersebut bukan habis masa “belajar”, sebaliknya beliau rugi duit dan rugi masa kerana “menghentam”.

Saya ada cuba membantu beberapa yang saya boleh dengan meminta mereka punya journal log trading, tetapi seorang pun yang mengadu kepada saya tak dapat bagi satu journal log pun.

Mereka tak tahu sebab kukuh kenapa masuk buy dan sell.

Saya ada juga bertanya, teknik apa yang diguna. Ramai menjawab teknik campur-campur la, itu la, ini la.. bila saya cuba tanya balik tentang kefahaman fundamental dan teknikal yang asas, tak boleh jawab pula. Teknik apa yang mereka gunakan?

Saya cuba jugak bertanya tentang condition kehidupan mereka. Ramai yang memberikan status “terdesak untuk mencari duit.” Jadi tekanan ini menyebabkan mereka tidak mematuhi money management yang tepat.

Saya juga bertanya tentang, kenapa trade forex? tetapi ramai yang jawab ingin membantu keluarga lah, ingin jana income lebih, ingin itu dan ingin ini. Ia sebenarnya tidak spesifik. Berapakah nilainya? Adakah sesuai dengan modal trading anda? Bagaimana tahap ilmu anda dalam bidang ini?

Jadi sebenarnya ramai yang rugi dalam bidang ini kerana ambil mudah.

Walaupun cara buat duitnya nampak mudah, tetapi tak bermaksud anda boleh ambil mudah masuk buy dan sell untuk buat duit dalam trading.

Trade forex bukanlah satu mechanism express untuk jana duit. Ia adalah cara untuk uruskan duit dan portfolio asset atau saving sendiri. Kembangkan pada kadar yang slow dan steady.

Masalah dalam bidang ini satu sahaja. Iaitu tak dapat generate duit dalam trading. Kerana mentaliti mereka terhadap bidang ini adalah salah. Anggapan bagi orang atau individu yang baru masuk dalam bidang ini adalah salah sama sekali.

Saya lebih suka mengatakan yang bidang forex trading ni, kalau untuk long term, anda tak boleh target untuk jana lebih 15% sebulan. Kalau dalam minda anda, deposit hari ini dan esok ingin kaya raya, sila lupakan sahaja.

Bidang ini terlalu berisiko untuk anda.

Tetapi jika anda dah dapat ilmunya, kaya raya hasil trading bukanlah mustahil. Ini semua juga perlu sesuai dengan modal, risiko dan kesesuaian dengan hidup anda.

Anda bersedia untuk memulakan perjalanan trading anda yang baru selepas membaca artikel ini? Saya cadangkan anda dapatkan USD100 Free Modal Trading untuk anda mulakan “mentaliti” baru anda dalam trading. KLIK SINI

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat