AS Beli 100 Juta Dos Vaksin COVID-19 Pada Harga $1.5 Bilion

1,052

White House semalam memberitahu bahawa Amerika Syarikat (AS) akan mendapatkan vaksin COVID-19 daripada Moderna Inc yang memiliki potensi keberkesanan pada nilai sekitar $1.5 bilion bagi 100 juta dos.

Dilaporkan harga vaksin keluaran Moderna bernilai sekitar $30.50 bagi dua dos seorang, berbanding AstraZeneca yang menawarkan harga yang jauh lebih murah sebagai pertukaran kepada kos penyelidikan yang ditanggung oleh negara itu.

Walau bagaimanapun, tawaran harga vaksin COVID-19 syarikat lain selain AstraZeneca sehingga kini tetap pada $20 hingga $42 bagi dua dos.

Pembelian jutaan dos vaksin COVID-19 dari pelbagai syarikat merupakan salah satu usaha negara tersebut untuk menangani pandemik tersebut menerusi program Operation Warp Speed.

Vaksin ciptaan Moderna, mRNA-1273 merupakan antara vaksin yang sudah berapa di fasa terakhir ujikaji dan dijangka selesai pada bulan hadapan.

Selain daripada Moderna, AS juga turut membuat perjanjian pembelian vaksin dari Johson & Johnson, AstraZeneca Plc, Pfizer Inc dan BioNTech SE, Sanofi SA dan GlaxoSmithKline Plc.

Perjanjian tersebut menjadikan AS secara tidak rasmi telah memiliki lebih daripada 500 juta dos vaksin. Lebih menguntungkan terdapat juga perjanjian yang menawarkan negara itu untuk membeli dos tambahan.

Sebelum ini kerajaan AS telah menyumbang dana kepada Moderna berjumlah sekitar $1 bilion untuk menjalankan kajian keatas vaksin COVID-19, membawa jumlah keseluruhan dana AS untuk mendapatkan vaksin ialah sekitar $2.5 bilion.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat