AS Dan China Masih Berebut?

1,653

Untuk kedua kali dalam tempoh 2 minggu, Amerika Syarikat telah mengerahkan dua pesawat induk, AS. Navy ke Laut China Selatan, AS. Navy ketika kedua-dua buah negara tersebut saling menunding jari antara satu sama lain kerana menimbulkan ketegangan di wilayah tersebut.

USS Nimitz dan USS Ronald Reagan telah pun melakukan operasi dan latihan ketenteraan di perairan yang direbutkan itu antara 4 hingga 6 Julai, dan kembali semula ke wilayah tersebut pada hari ini.

Menurut sebuah kenyataan, kehadiran 2 kapal itu bukan sebagai tindak balas terhadap peristiwa politik atau dunia, tetapi menggambarkan tentang hubungan antara Washington dan Beijing semakin tegang bermula dari penularan coronavirus hingga membabitkan isu Hong Kong.

Retorik yang hangat telah meningkat di rantau ini, di mana Brunei, Malaysia, Filipina, Taiwan dan Vietnam mencabar tuntutan China terhadap sekitar 90% kawasan perairan itu.

Selain itu, China didakwa telah mengadakan latihan ketenteraan di perairan berkenaan pada awal bulan ini, menarik kecaman keras dari Vietnam dan Filipina.

Di samping itu, Tentera Laut Amerika Syarikat telah mendedahkan bahawa pesawatnya telah lama melakukan latihan di Pasifik Barat, termasuk di Laut China Selatan, yang mempunyai keluasan 1.500 km (900 batu).

Untuk pengetahuan semua, sebanyak $ 3 trilion perdagangan melalui Laut China Selatan setiap tahun. Berikutan dengan itu, Amerika Syarikat telah menuduh China cuba untuk mencetuskan provokasi di beberapa negara Asia dan ingin mengeksploitasi simpanan minyak dan gasnya yang luas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat