Asas Kripto: Apa Itu Market Order, Limit Order, Stop Limit Order & OCO?

3,741

Anda baru sahaja memuatnaik aplikasi Binance atau Luno dan tiba-tiba ternampak pula perkataan ‘market order’, ‘limit order’, dan ‘stop limit order’.

Alamak! Macam mana ni? Jangan panik, jom baca dulu penjelasan Team Intraday!

Market Order

Pilihan ini boleh dikatakan pembelian atau penjualan segera. Bermakna, anda membuat pembelian atau penjualan Bitcoin (BTC) atau mana-mana token kripto terus pada harga terdekat yang ditawarkan pasaran.

  1. Harga belian akan ambil harga terendah yang ditawarkan dalam senarai harga jualan samada segera atau dalam senarai order book (biasanya dilabel merah dalam exchanger).
  2. Harga jualan akan ambil harga tertinggi yang ditawarkan dalam senarai harga belian samada permintaan semasa atau dalam senarai order book (biasanya dilabel hijau dalam exchanger).

Contohnya, harga Bitcoin ketika penulisan $57,250 dan anda mahu membelinya segera. Sedangkan mengikut analisis, harganya boleh susut lebih rendah dan anda mungkin boleh membelinya pada harga lebih rendah, tetapi anda terus membelinya tanpa menunggu terlebih dahulu.

Limit Order

Pilihan ini membuka ruang kepada anda untuk membeli atau menjual pada harga tertentu. Cara ini dapat

mengoptimakan keuntungan anda. Pada masa yang sama, anda ada masa untuk meneliti pergerakan harga satu token itu mencecah ke paras yang diingini.

Contohnya, harga semasa Theta Fuel (TFUEL) ialah $0.36 dan anda setkan limit buy order pada $0.20. Pilihan itu secara automatik dilakukan apabila TFUEL mencecah $0.20 tanpa anda perlu melihat pergerakan harga token 24/7. Hal yang sama diaplikasikan bagi tujuan penjualan token.

Stop Limit Order

Dikenali juga sebagai ‘good ‘til cancelled’ (GTC). Pilihan ini melibatkan dua harga:

  • Pertama – stop price: ia akan menukarkan order kepada buy atau sell
  • Kedua – limit price: harga maksimum yang pelabur sanggup untuk beli atau harga minimum yang pelabur sanggup untuk jual.

Contohnya, anda meletakkan order untuk menjual 1 XRP pada harga $1 (limit price) dalam order book jika harga XRP mencecah $2 (stop price). Jadi jika harga berpatah kembali dari $2 ke $1, token XRP anda akan dijual secara automatik pada $1 seperti yang ditetapkan.

Cara ini lebih mesra bagi pelabur yang tidak mahu terdedah dengan risiko volatiliti yang tinggi.

One Cancels the Other (OCO) Order

Khas bagi pengguna Binance kerana pilihan ini tiada di Luno.

Pilihan ini membenarkan anda untuk membuat dua orders pada masa yang sama. Ia menggabungkan limit order dengan stop limit order tetapi hanya salah satu daripadanya sahaja akan diproses.

Bermakna jika salah satu order dipenuhi, secara automatik order yang lainnya akan terbatal. Tetapi, jika anda sengaja membatalkan salah satu order, maka order lainnya juga akan terbatal.

 

Kesimpulannya, pilihan-pilihan yang disediakan di platform pertukaran bertujuan untuk anda membuat tindakan yang lebih bijak dan teliti. Pastikan DYOR sebelum mula melabur dan jangan lupa untuk baca Intraday baru trade!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat