AstraZeneca Selamat? Data Ujian Terakhir Ini Beri Persepsi Baru!

184

Vaksin Covid-19 AstraZeneca menunjukkan prestasi yang lebih baik dari jangkaan dalam percubaan peringkat akhir, dimana dengan ini berkemungkinan besar akan dibenarkan kembali di Amerika Syaikat dan meningkatkan keyakinan ramai pihak setelah timbul banyak kritikan di Eropah.

Penghasil vaksin tersebut melaporkan pada hari Isnin bahawa uji kaji yang di jalankan di Chile, Peru dan Amerika Syarikat mendapati vaksin yang dikembangkan bersama dengan Universiti Oxford mempunyai tahap keberkesanan sehingga 79% dalam mencegah Covid-19 dan yang paling penting tidak menimbulkan risiko darah beku. AstraZeneca bercadang untuk memohon autoriti dari A.S kembali pada minggu hadapan.

Sebelum ini beberapa negara yang kebanyakkan dari Eropah, termasuk Jerman dan Perancis telah menghentikan penggunaan vaksin AstraZeneca setelah beberapa laporan menyatakan bahawa vaksin tersebut mempunyai kesan sampingan darah beku. Susulan daripada itu,WHO telah menyatakan bahawa vaksin tersebut adalah selamat. Namun orang ramai masih skeptikal dengan perkara tersebut.

Dengan laporan tahap keberkesanan terkini,dijangkakan orang ramai akan mula kembali yakin terhadap vaksin AstraZeneca. Vaksin tersebut turut menjadi pusat konflik antara UK dan Kesatuan Eropah yang terbabit dengan isu ‘nasionalisme vaksin’.

Data terbaru menunjukkan lebih 32,000 orang telah disuntik vaksin dalam percubaan terkini dengan sukarelawan golongan tua lebih mendominasi. Hasil mendapati, percubaan kali ini menunjukkan tahap keberkesanan sebanyak 79% berbanding sebelum ini hanya 60%.

Saham AstraZeneca naik lebih dari 1% pada awal perdagangan London.

Pada Jumaat lepas, Perdana Menteri Britain Boris Johnson telah menerima suntikan pertama. Beliau menyatakan bahawa, beliau tidak merasakan apa-apa kesan sampingan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat