AUD/JPY Mula Menunjukkan Potensi Penurunan Selepas Siri Kenaikan Harga Minggu Lalu

344

Matawang dolar Australia didagangkan lemah hari ini selepas bank pusat Australia dalam mesyuarat dasar monetari pada April telah menetapkan kadar faedah dikekalkan di paras 1.50% seperti yang telah dijangkakan.

Reserve Bank of Australia (RBA) mengulas selepas kadar faedah ditetapkan dengan menyatakan paras kadar yang rendah akan berterusan menyokong ekonomi Australia. Namun bank pusat akan terus memantau kadar pengangguran dan inflasi.

Aussie sebelum ini didagangkan positif berikutan sentimen pada ekonomi China yang kembali meyakinkan para pelabur. Namun, pengukuhan Aussie tidak berpanjangan selepas keputusan penetapan kadar faedah diumumkan.

Jika dilihat dagangan dolar AUD hari ini, harga membuat penurunan pada pasangan matawang utama khususnya berbanding Yen. Harga pada chart AUD/JPY mula menunjukkan corak penurunan setelah siri kenaikan yang berjaya dikekalkan sejak minggu lalu.

Matawang safe-haven Yen pada dagangan hari ini positif ekoran pasaran Asia hari ini yang mencatatkan pemulihan.

Sementara itu, indeks perkilangan PMI di Jepun yang dikeluarkan semalam mencatatkan peningkatan untuk bulan Mac berbanding bacaan pada bulan Februari. Namun angka tersebut menunjukkan penurunan bulan kedua berturut-turut di bawah paras 50.0 mata.

Pergerakan harga pada chart AUD/JPY hari ini melihatkan harga melonjak ke paras ketinggian baru pada resistance 79.360 (MagicR1) sebelum harga terus membuat penurunan melepasi paras Magic Pivot dan support MagicS1 pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Jika harga terus mengekalkan momentum penurunan, jangkaan penurunan harga akan menuju ke paras tumpuan harga sebelum ini di sekitar support 78.424 (MagicS3). Jika paras tersebut berjaya ditembusi harga, harga berkemungkinan turun lebih rendah menuju ke paras sekitar 78.000.

Namun, jika harga kembali membuat kenaikan semula, paras ketinggian yang dicapai harga pada hari ini bakal diuji semula untuk harga terus mencari paras ketinggian terbaru pada AUD/JPY.

Lihat gambar chart pasangan matawang AUD/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan juga paras tumpuan penting yang digariskan pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan.

Paras support: 78.892, 78.609, 78.424.

Paras resistance: 79.360, 79.545, 79.828.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat