Awas! Pegawai SEC Beri ‘Hint’ Undang-Undang Berkaitan NFT

638

Pegawai Securities and Exchange Commission (SEC), Hester Peirce menjangkakan peningkatan kes penggunaan bagi aset non-fungible token (NFT) pada 2022.

Difahamkan peningkatan kes penggunaan NFT pada tahun hadapan juga bermakna pelabur akan mencari jalan untuk meluaskan lagi atau mengestrak nilai token tersebut.

Pada masa yang sama, jangkaan Peirce seakan-akan memberi amaran kepada pelabur agar tidak terngadah dalam cengkaman undang-undang sekuriti.

Mana tidaknya, setiap tindakan pelabur yang mahu memperluaskan pemilikan dan hak pengurusan tadbir perlulah bersesuaian dengan undang-undang.

Peirce juga meminta untuk orang ramai faham bahawa definisi sekuriti yang termaktub sangat luas dan mereka perlu berhati-hati dengan potensi NFT sama ada terlepas atau tidak daripada perundangan sekuriti.

Tapi bukan ke pada April tempoh hari Pierce sendiri ada umum mahu melancarkan NFT yang mengandungi potrait barisan pegawai SEC?

Dikatakan pegawai yang sama ini juga ‘memujuk’ SEC untuk pertimbangkan semula ‘ketegasan’ terhadap industri mata wang kripto.

Sementara itu, figura ini juga telah menulis tentang ‘sekatan’ terhadap pembahagian NFT atau fractionalized NFT kerana konsep ini bertentangan dengan mandat SEC.

Mungkin ramai yang tidak tahu, fractionalized NFT merujuk kepada pecahan satu NFT dan sesiapa sahaja boleh memiliki setiap pecahan tersebut.

Fractionalized NFT juga sedang menunjukkan pertumbuhan yang konsisten sejak idea NFT menjadi kegilaan baik industri perniagaan, juga hiburan.

Boleh rujuk artikel ini untuk lebih faham tentang fractionalized NFT.

Belajar lebih mendalam tentang NFT bersama Team INTRADAY.my, jom sertai group telegram INTRADAY.NFTKlik di sini untuk sertai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat