Axiata, Telenor & Digi Bakal Bergabung 2022, Meterai Perjanjian Bernilai RM50 Bilion!

300

Axiata Group Bhd, Telenor Asia Pte Ltd and Digi.Com Bhd telah berjaya menyelesaikan pelaksanaan kajian daya maju pelaburan serta menandatangani perjanjian transaksi untuk cadangan penggabungan Celcom Axiata Bhd dan Digi (MergeCo).

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, kesemua pihak terlibat mengatakan pemeteraian perjanjian tersebut menunjukkan hasrat yang kuat untuk mewujudkan penyedia perkhidmatan bersepadu digital yang kukuh dan lebih berdaya tahan secara komersial.

Tambah kenyataan itu, secara asas pro forma, MergeCo akan mempunyai kira-kira 19 juta pelanggan dengan perolehan sebanyak RM12.4 bilion, pendapatan sebelum cukai sebanyak RM5.7 bilion, keuntungan selepas cukai sebanyak RM1.9 bilion dan aliran tunai sebanyak RM4 bilion.

Axiata dan Telenor masing-masing menguasai 33.1% saham dalam MergeCo dan syarikat gabungan itu akan terus disenaraikan di Bursa Malaysia Securities Bhd.

Menurut kedua-dua pihak, fasa perancangan integrasi akan melibatkan kerja terperinci yang lebih mendalam tentang sinergi dan rancangan perniagaan MergeCo serta anggaran awal menunjukkan peningkatan nilai berpotensi melalui sinergi kos dan perbelanjaan modal sekitar RM8 bilion berdasarkan nilai asas kini bersih.

Selain itu, MergeCo mahu melakukan pelaburan sehingga RM250 juta dalam tempoh lima tahun untuk membangunkan pusat inovasi bertaraf antarabangsa di Kuala Lumpur dengan sasaran mahu memacu transformasi digital Revolusi Industri 4.0 (4IR) di samping memperkuatkan ekosistem tempatan dan menjadikan negara ini di sebagai barisan hadapan evolusi digital global.

Pusat inovasi berkenaan akan menjalankan penyelidikan dan pembangunan yang luas, membangunkan kes penggunaan 5G, menyokong syarikat ‘start-up’ tempatan dan menyediakan platform bagi memupul tenaga kerja berasaskan pengetahuan selaras dengan aspirasi MYDIGITAL yang diperkenalkan oleh kerajaan baru-baru ini.

Ujar Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Axiata, Datuk Izzadin Idris, kedua-dua pihak memberikan komitmen yang tinggi berhubung cadangan penggabungan itu dan sejajar dengan hasratnya untuk memberikan nilai mantap yang kukuh bagi membolehkan para pelanggan lebih yakin dengan peralihan negara ke arah ekonomi digital.

“Dengan mengandaikan peralihan yang lancar, tempoh pasca integrasi, kami menjangkakan untuk melihat peningkatan dalam EBITDA dan marjin aliran tunai dalam entiti gabungan sejajar dengan komitmen berterusan kami untuk memaksimumkan pembayaran dividen bagi pemegang saham kami,” katanya.

Dalam pada itu, Naib Presiden Eksekutif merangkap Ketua Asia Telenor Group, Jørgen A. Rostrup berkata, pihaknya berharap dapat bekerjasama dengan Axiata untuk merealisasikan potensi cadangan penggabungan berkenaan.

“Industri telekomunikasi berada di awal peralihan digital yang menarik dan teknologi baharu akan mengubah bagaimana kita membangunkan dan menyampaikan perkhidmatan untuk sektor swasta dan awam.

“Dengan penggabungan ini, kami menggabungkan kecekapan, kekuatan kewangan dan skala untuk melangkaui rangkaian dan melaksanakan teknologi yang terus meningkatkan pengalaman digital pelanggan kami,” jelas beliau.

Cadangan penggabungan itu dijangka dimuktamadkan menjelang suku kedua 2022, tertakluk kepada kelulusan yang berkaitan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat