Ayoyo! 90% Pekerja Dipecat Elon Musk Adalah Berbangsa India

408

‘Macam rasis je jutawan burung biru ni?’

Sumber dalaman Twitter Inc mendedahkan 90% pekerja syarikat yang dipecat pemilik baru syarikat, Elon Musk adalah berbangsa India.

Umum mengetahui bahawa salah satu perubahan yang di bawa Musk sebaik menduduki pejabat Twitter adalah dengan memecat sejumlah besar kakitangan termasuk eksekutif-eksekutif penting.

Kemas kini terbaru tersebut memperlihatkan hanya 12 daripada 200 pekerja berbangsa India sahaja terselamat daripada pemecatan besar-besaran Musk dalam usahanya menstabilkan pertumbuhan syarikat ketika mengharungi prospek ekonomi suram.

Tambah sumber dalaman itu lagi bahawa pemecatan tersebut yang melibatkan tenaga kejuruteraan dan produk Twitter bakal meninggalkan kesan mendalam pada potensi pertumbuhan pasaran.

Antara individu penting berbangsa India yang dipecat oleh Musk adalah bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Parag Agrawal.

Setakat ini pihak Twitter tidak memberi sebarang reaksi balas berkenaan berita pemecatan sejumlah besar pekerja syarikat yang berbangsa India itu.

Dalam pada itu, India memainkan peranan penting dalam pertumbuhan syarikat teknologi seperti Twitter, Meta Platforms Inc malah Alpahbet Inc apabila perkhidmatan pekerja berbangsa India dalam bidang kejuruteraan ditagih.

Selain itu, perkhidmatan pekerja berbangsa India dalam bidang lain seperti pemasaran, dasar awam dan komunikasi korporat turut dikurangkan ekoran perubahan polisi yang diperkenalkan Musk sejak pemerolehan rasmi $44 bilion beliau itu.

Buat masa ini Twitter difahamkan memiliki kira-kira 3,700 sahaja pekerja di seluruh dunia selepas pemecatan besar-besaran yang dilakukan Musk.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat