Bagaimana Nak Tahu Anda Mempunyai Mindset Seorang Trader atau Investor? Baca Sini!

0 2,951

Mesti ramai yang nak tahu kan? anda sesuai as trader atau investor? Kalau nak, sila baca sampai habis ya.

Melalui simple situasi ini, anda akan tahu, anda trader atau investor.

Katakan anda betul-betul minat nak beli sebuah iphone baru yang bakal dikeluarkan. Iphone ini adalah iphone limited edition yang memang semua orang akan berebut nak beli, dan anda pun memang minat sangat.

Tak kisahlah anda minat android atau tak, dalam kisah ni memang anda adalah peminat tegar iphone tersebut. Bagi anda, kalau dapat iphone tu memang tersangatlah gembira dan rasa best sepanjang hari!

Iphone tu bakal dilancarkan di sebuah kedai di tengah-tengah KL. Bayangkan hiruk pikuk orang beratur dan sebagainya. Ramai orang beratur panjang. Tengah panas lagi.

Tapi anda memang minat, sangat-sangat minat nak dapatkan iphone tu.

Anda diberi dua pilihan untuk dapatkan iphone tu.

Pilihan Pertama :

1. Anda perlu beratur sepanjang hari di depan kedai tunggu pelancaran sekali dengan ramai2 orang beratur. Mungkin anda perlu beratur dari pagi sampai malam. Rewardnya anda akan dapat terus iphone tu malam kejap lagi lepas tiba giliran anda beratur tu. Kira confirm dapatlah iphone tu. Boleh bawak balik rumah, godek-godek, rasa happy dan sebagainya pada hari yang sama.

Pilihan Kedua :

2. Anda boleh order di website Apple, tetapi perlu tunggu iphone tu shipping sampai ke rumah, dalam sebulan dua lagi. Anda boleh lihat yang rakan-rakan anda yang beratur sehari suntuk tu sedang bergembira dengan iphone diorang. Anda pulak perlu tunggu lagi sebulan dua untuk sampai ke rumah. Tetapi confirm akan sampai lah iphone tu, takde lah kena scam ke apa. Cuma kena tunggu sambil di “bakar line” oleh kawan-kawan yang sedang poyo gila tayang iphone limited edition merata-rata.

Ok, pada dua situasai ni anda pilih yang mana?

Haa.. fikir-fikir. Di bawah nanti saya bagi dia punya jawapan, sama ada anda minda trader atau minda investor.

Fikir lagi. Jangan scroll bawah sangat.

..

Dah dapat jawapan fikir pilihan yang mana?

..

Sebelum ni saya pun dah test beberapa orang dengan soalan ni.

..

Jawapan memang mengejutkan..

..

Ok, dah decide dah. Pilihan 1 atau 2?

..

Ok.

Berikut adalah jawapannya.

Jika anda pilih, pilihan pertama iaitu beratur panjang di tengah matahari terik panas-panas untuk dapatkan iphone tu. Anda adalah mempunyai minda trader. Trader dia mencari reward yang segera, maksudnya penat lelah tadi tu takpe untuk hold sekejap, janji malam dah dapat apa yang dia nak iaitu iphone tu selepas beratur panjang.

Jika anda pilih, pilihan kedua, anda mempunyai minda investor. Iaitu lebih long term oriented. Anda boleh delay rasa seronok anda untuk miliki iphone tu. Lepas sebulan dua baru dapat. Janji anda dapat. Anda tak kisah pun lambat lagi dan sebagainya.

Jadi anda dah tahu kan anda minda investor atau trader!

Eh, ada satu lagi situasi!

Ramai orang yang dia pilih pilihan kedua, minda investor. Tetapi, bila dia fikir-fikir balik, dia rasa dia macam minda trader, dia hanya pilih pilihan kedua tu sebab dia rasa malas beratur, tapi nak iphone tu pada masa yang sama dengan orang yang minda trader. Orang yang macam ni pulak adalah mempunyai minda cenderung untuk terlibat dalam skim cepat kaya.

Orang-orang macam ni lah yang suka invest duit pada orang, bagi untuk orang trade dan sebagainya dan last-last sekali lebur. Terus disalahkan forex dan sebagainya. Padahal mempunyai minda skim cepat kaya! Ha ha. Sebab tu di website INTRADAY saya selalu ingatkan, duit sendiri manage risk sendiri.

Tiada jalan mudah.

Pertama beratur, kedua order di website dan tunggu. Tiada jalan pintas.

Ok, berdasarkan kisah di atas, anda minda trader (pilihan pertama) atau minda investor (pilihan kedua) ?

Jom sama-sama komen di bawah, anda pilih yang mana tadi? Sila klik SHARE jika artikel ini bermanfaat!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.