Bank Australia Perlu Siap Siaga Dengan Kadar Faedah Negatif!

521

Lembaga Peraturan Prudential Australia (APRA) menggesa institusi kewangan untuk bersiap sedia untuk berdepan kemungkinan kadar faedah sifar atau negatif akan dilaksanakan menjelang April 2022.

Hal ini kerana, mereka percaya bahawa pelaksanaan kadar negatif dapat menimbulkan cabaran operasi dalam beberapa keadaan.

APRA adalah pihak berkuasa berkanun bebas yang mengawasi institusi perbankan, insurans dan penyelenggaraan dan mempromosikan kestabilan sistem kewangan di Australia.

Walaupun Reserve Bank of Australia (RBA) berulang kali mengatakan bahawa kadar faedah negatif di negara itu tidak mungkin berlaku, tetapi APRA memberitahu bahawa terdapat kemungkinan ia akan dilaksanakan pada bila-bila masa sahaja.

Oleh itu, APRA meminta bank-bank di negara itu untuk mengambil langkah wajar untuk bersedia menghadapi senario tersebut dan sekurang-kurangnya, mengembangkan penyelesaian taktikal untuk melaksanakan kadar faedah dan kadar tunai pasaran sifar dan negatif menjelang 30 April 2022.

APRA menganggap risiko yang timbul dari kurangnya kesediaan bank untuk kadar faedah negatif adalah penting kerana ia dapat memberikan implikasi yang signifikan terhadap pengurusan risiko, lindung nilai, proses operasi, kontrak, IT dan sistem perakaunan antara kawasan lain.

Kadar faedah RBA telah dikekalkan pada paras terendah 0.10% sejak November 2020. Hasil daripada perbendaharaan jangka pendek berubah menjadi negatif buat pertama kalinya bulan lalu.

Tempoh perundingan APRA bermula pada bulan Disember tahun lalu dan akan berterusan hingga 20 Ogos, sebelum pengawal selia menyelesaikan jangkaannya pada 31 Oktober.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat