Bank Kekal Teguh Dalam Komitmennya, Terbaru BoC Umum Mengekalkan Kadar Faedah Semalaman!

227

Bank of Canada pada hari ini mengekalkan sasarannya untuk kadar semalaman pada 4½%, dengan Kadar Bank pada 4¾% dan kadar deposit pada 4½%. Bank juga meneruskan dasar pengetatan kuantitatifnya.

Inflasi di banyak negara semakin reda berikutan harga tenaga yang lebih rendah, rantaian bekalan global yang normal dan dasar monetari yang lebih ketat. Pada masa yang sama, pasaran buruh kekal kukuh dan ukuran inflasi teras dalam banyak ekonomi maju mencadangkan tekanan harga yang berterusan, terutamanya untuk perkhidmatan.

Pertumbuhan ekonomi global lebih kukuh daripada yang dijangkakan. Pertumbuhan di Amerika Syarikat dan Eropah telah mengejutkan peningkatan, tetapi dijangka lemah apabila dasar monetari yang lebih ketat terus memberi kesan kepada ekonomi tersebut. Di Amerika Syarikat, tekanan dalam sektor perbankan baru-baru ini telah mengeruhkan lagi keadaan kredit.

Pertumbuhan AS dijangka perlahan dengan ketara dalam beberapa bulan akan datang, dengan kelemahan tertentu dalam sektor yang penting untuk eksport Kanada. Sementara itu, aktiviti dalam ekonomi China telah pulih, terutamanya dalam perkhidmatan. Secara keseluruhannya, harga komoditi menghampiri paras Januari. Laporan Dasar Monetari (MPR) April Bank mengunjurkan pertumbuhan global sebanyak 2.6% tahun ini, 2.1% pada 2024, dan 2.8% pada 2025.

Di Kanada, permintaan masih melebihi penawaran dan pasaran buruh kekal ketat. Pertumbuhan ekonomi pada suku pertama kelihatan lebih kukuh daripada yang diunjurkan pada Januari, dengan lantunan dalam eksport dan pertumbuhan penggunaan yang kukuh. Pertambahan penduduk yang kukuh menambah kepada bekalan buruh dan menyokong pertumbuhan pekerjaan di samping meningkatkan penggunaan agregat. Aktiviti pasaran perumahan kekal lemah.

Inflasi CPI berkurangan kepada 5.2% pada bulan Februari, dan ukuran inflasi teras pilihan Bank hanya di bawah 5%. Bank menjangkakan inflasi IHP akan turun dengan cepat kepada sekitar 3% pada pertengahan tahun ini dan kemudian menurun secara beransur-ansur kepada sasaran 2% menjelang akhir 2024.

Data terkini mengukuhkan keyakinan Majlis Tadbir bahawa inflasi akan terus menurun pada masa akan datang. Walaubagaimanapun, untuk menekan inflasi ke paras 2% mungkin terbukti lebih sukar kerana jangkaan inflasi menurun secara perlahan.

Memandangkan prospek pertumbuhan dan inflasi, Majlis Pentadbiran memutuskan untuk mengekalkan kadar dasar pada 4½%. Pengetatan kuantitatif terus melengkapkan pendirian menyekat ini. Majlis Pentadbiran terus menilai sama ada dasar monetari cukup mengehadkan untuk meredakan tekanan harga dan kekal bersedia untuk menaikkan kadar dasar lagi jika perlu dalam rangka untuk mengembalikan inflasi kepada sasaran 2%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat