Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 14/6//2019

251

Berjaya Food Bhd mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM4.05 juta dalam tempoh tiga bulan yang berakhir pada 30 April 2019, berbanding dengan RM837,000 pada suku yang sama tahun lalu, disokong oleh pendapatan Starbucks yang lebih tinggi dan kos kewangan yang lebih rendah.

YTL Corporation Bhd (YTL Corp) mengumumkan rancangan untuk nyahsenarai cabang pembangunan hartanahnya, YTL Land & Development Bhd (YTL Land), menerusi pertukaran saham bersyarat. Dalam kenyataan hari ini, firma konglomerat itu berkata ia berhasrat membeli kesemua baki saham yang tidak dimilikinya dalam YTL Land pada 36 sen sesaham melalui terbitan saham YTL Corp baharu.

Telekom Malaysia Berhad (TM) hari ini mengumumkan pelantikan Datuk Noor Kamarul Anuar Nuruddin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, mewakili Pemegang Saham Khas Syarikat iaitu Kementerian Kewangan, berkuatkuasa 13 Jun 2019. Selain jawatan tersebut, beliau turut dilantik sebagai Pengarah Urusan serta Pengarah Eksekutif syarikat tersebut.

Serba Dinamik Holdings Bhd menyasarkan pendapatan di antara RM150 juta dan RM200 juta daripada segmen teknologi maklumat (IT) tahun ini, berbanding hanya RM8 juta pada tahun lalu. Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Dr Ir Mohd Abdul Karim Abdullah berkata peningkatan mendadak sehingga 25 kali ganda itu sebahagiannya akan disumbangkan oleh penganjuran sidang kemuncak oleh syarikat itu pada bulan depan.

Lembaga Pengarah Media Prima Bhd melantik Datuk Syed Hussian Syed Junid sebagai Pengerusi Kumpulan, berkuatkuasa 1 Julai 2019. Bagi memastikan peralihan yang lancar dan stabil, Syed Hussian akan memulakan lantikan sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif dan bakal Pengerusi Kumpulan berkuatkuasa hari ini.

GDB Holdings Bhd meluluskan projek bernilai RM2.9 bilion yang terdiri daripada bangunan kediaman dan komersial di Lembah Klang. Buku tender semasanya terdiri daripada 12 projek di Lembah Klang, iaitu bangunan untuk kediaman, pembangunan bercampur, hotel, kilang dan galeri jualan.

TH Heavy Engineering Bhd telah mengagihkan subkontrak US $ 11.4 juta dari Afcons Infrastructure Ltd India untuk projek platform proses luar pesisir (CPP & LQUP) bagi pembangunan KG DWN-98/2 DEB di luar pesisir India.

Juruaudit luar Comintel Corp Bhd Tetuan RSM Malaysia telah menyatakan pendapat yang memenuhi syarat mengenai penyata kewangan kumpulan untuk TK19. Ekstrak dari laporan juruaudit menunjukkan bahawa teknologi maklumat dan penyedia perkhidmatan telekomunikasi PN17 mempunyai pelbagai ketidakpastian yang boleh menimbulkan keraguan yang signifikan mengenai keupayaan kumpulan untuk terus menjadi tumpuan.

Unit Daya Materials Bhd berhasrat menjual 22 kren bergerak dan dua forklift untuk RM11.5 juta, dengan tawaran itu dipenuhi dengan wang tunai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat