Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 15/5/2019

233

AirAsia Group Bhd dan AirAsia X Bhd telah memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk mencabar Suruhanjaya Penerbangan Malaysia kerana menolak untuk memutuskan pertikaian antara Malaysia Airports (Sepang) Sdn Bhd dan syarikat penerbangan. Syarikat penerbangan berkata, semakan kehakiman yang difailkan berkaitan dengan caj perkhidmatan penumpang dan tahap perkhidmatan yang rendah di KLIA2.

Tenaga Nasional Bhd menjangkakan perniagaan penyambungannya yang menyediakan infrastruktur gentian optik untuk jalur lebar berkelajuan tinggi untuk mula menyumbang kepada pendapatan menjelang tahun depan, berikutan projek perintisnya yang berjaya di Melaka, menurut ketua pegawai eksekutifnya, Amir Hamzah Azizan.

Berjaya Land Bhd telah meningkatkan kepentingannya dalam Berjaya Sports Toto Bhd (BToto) dengan membeli tambahan 0.59% kepentingan untuk tunai RM20.0 juta. Perjanjian itu akan meningkatkan kepentingan pemaju hartanah di BToto kepada 40.83%.

Tashin Holdings Bhd, 51% milik Prestar Resources Bhd telah menandatangani perjanjian penajaan jamin dengan M & A Securities Sdn Bhd, Malacca Securities Sdn Bhd, dan JF Apex Securities Bhd untuk pelaksanaan tawaran awam permulaannya. Syarikat itu dijadual disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia menjelang Ogos tahun ini.

Anak syarikat tidak langsung Damansara Realty Bhd, Dac Land Sdn Bhd (DACL) telah memeterai perjanjian pembangunan tanah bersama dengan Active Estates Sdn Bhd untuk membangunkan satu projek komersil yang terdiri daripada 68 unit kedai di atas tanah di Johor Bahru, dengan kawasan pembangunan bersih sebanyak 2.9 ekar.

Persaingan yang sengit dan persekitaran pasaran yang berterusan mencabar dijangka memberi kesan kepada pendapatan Digi.Com Bhd kerana kumpulan itu menjangkakan pertumbuhan hasil perkhidmatan tahun ke tahun yang rendah bagi FY19, menurut ketua pegawai kewangannya Inger Gløersen Folkeson.

JAKS Resources Bhd telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan LICOGI 13 yang berpangkalan di Vietnam untuk memperoleh projek loji kuasa serta untuk usaha sama masa depan untuk projek tenaga solar dan angin lain.

YFG Bhd telah memenangi kontrak RM40.0 juta untuk menjalankan kerja pembetungan dan kerja-kerja berkaitan untuk projek pembangunan perumahan di Kuantan. Tarikh permulaan untuk projek itu ialah 30 Mei 2019 dan kumpulan itu mengharapkan untuk menyelesaikan kerja-kerja dalam tempoh setahun.

Keuntungan bersih Hup Seng Industries Bhd merosot 9.1% YoY kepada RM10.1 juta dalam 1QFY19 daripada RM11.1 juta setahun lalu, disebabkan oleh jualan eksport yang lebih rendah, margin lebih rendah dalam segmen tertentu dan perbelanjaan operasi yang lebih tinggi.

Keuntungan bersih Tan Chong Motor Bhd melonjak 275.8% YoY kepada RM16.0 juta dalam 1QFY19 daripada RM4.3 juta setahun yang lalu, berikutan peningkatan jumlah dan campuran jualan yang lebih baik hasil daripada model baru yang dilancarkan di Malaysia dan pasaran luar negara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat