Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 16/5/2019

217

Hubline Bhd telah berkembang menjadi industri penerbangan dengan menyiapkan pengambilalihan 51% kepentingan dalam Layang Layang Aerospace Sdn Bhd untuk RM14.2 juta.

Maxis Bhd berkata pemberhentian rangkaian pajakan rangkaian akses 3G oleh U Mobile Sdn Bhd akan memberi impak minimum kepada pendapatan 2019 sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (Ebitda). Menurut ketua pegawai eksekutifnya, Gokhan Ogut, kumpulan Ebitda itu akan melihat penurunan satu angka, tetapi prestasi keseluruhan, kekal kukuh.

Dagang Nexchange Bhd telah dianugerahkan kontrak RM7.5 juta untuk membekalkan 4 unit lombong pemunggahan laut baru yang disepadukan dengan sistem yang berkaitan untuk kemudahan Johor Port Bhd. Tempoh projek adalah 310 hari, bermula dari 16 Mei 2019 hingga 11 Mac 2020.

Lembaga Perumahan Melaka bekerjasama dengan Scientex Bhd untuk membangunkan projek kediaman campuran berjumlah RM438.7 juta di Durian Tunggal, Alor Gajah. Projek itu akan menyaksikan pembinaan 2,520 unit rumah teres di bawah program Rumah Harapan, sebagai sebahagian daripada usaha untuk membantu orang di rumah sendiri negeri

UEM Edgenta Bhd yakin dapat mencapai pertumbuhan dua angka tahun ini menerusi fokus berterusan ke atas bahagian pelaburan kesihatan dan teknologi, menurut pengarah dan ketua pegawai eksekutifnya, Datuk Azmir Merican.

Sapura Resources Bhd membentuk perjanjian usaha sama dengan unit Rolls-Royce Power Systems AG (RRPS), MTU Asia Pte Ltd, untuk menjual dan menyediakan peralatan asli untuk marin, rel, pembinaan, perlombongan, pertanian, minyak dan gas, dan sektor penjanaan kuasa di Malaysia.

Pembuat produk keluli ATTA Global Group Bhd memperoleh keseluruhan kepentingan MPSB Venture Sdn Bhd untuk RM28.0 juta untuk mempelbagaikan perniagaannya menjadi pelaburan hartanah. Cadangan pengambilalihan itu dianggarkan selesai dalam masa 3 bulan dari tarikh perjanjian.

Zecon Bhd telah mencadangkan untuk mengumpul sehingga RM3.3 juta menerusi pelaksanaan penempatan swasta. Pelaksanaan yang dicadangkan ini melibatkan terbitan sehingga 13.1 juta saham baru, yang mewakili tidak lebih daripada 10% daripada jumlah saham terbitannya.

Lafarge Malaysia Bhd telah menyelesaikan pertikaian cukai lima tahun dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri Singapura berhubung dengan tuntutan pembayaran balik cukai sebanyak SGD9.6 juta. Kumpulan itu berkata, ia bersama-sama anak syarikatnya, LMCB Holding Pte Ltd, telah menyelesaikan dan menyelesaikan penyelesaian terakhir sebanyak SGD1.9 juta.

Noor Ilias Mohd Idris dilantik sebagai pengarah bukan eksekutif Petronas Chemicals Group Bhd, menggantikan Zakaria Kasah sebagai wakil syarikat induk Petroliam Nasional Bhd (Petronas).

Favelle Favco Bhd telah memperoleh sejumlah 6 kontrak untuk membekalkan kren menara, bernilai RM78.3 juta terkumpul. Kontrak itu dijangka diserahkan antara 2Q2019 dan 1Q2020.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat