Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 7/5/2019

330

Pemegang saham terbesar Digi.Com Bhd (Digi), Telenor Group sedang mengadakan perbincangan bersama Axiata Group Bhd berhubung potensi menggabungkan aset telekomunikasi dan infrastruktur di Asia di bawah entiti baharu (MergeCo). Penggabungan juga akan menjadi salah satu syarikat infrastruktur mudah alih terbesar Asia yang mengendalikan kira-kira 60,000 menara seluruh Asia.

Bumi Armada Bhd berkata syarikat usaha sama Shapoorji Pallonji Bumi Armada Godavari Pte Ltd telah menerima kontrak piagam 9 tahun bernilai USD2.1 bilion (RM8.8 bilion). Kontrak ini telah dianugerahkan oleh syarikat minyak milik negara India, Oil and Natural Gas Corp Ltd

Mah Sing Group Bhd. sedang meneroka kemungkinan bekerjasama dengan syarikat China untuk membina kilang konkrit pratuang Sistem Binaan Berindustri (IBS) kekal di Southville City, KL South. Pengasas dan Pengarah Urusan Kumpulan Mah Sing Tan Sri Leong Hoy Kum berkata kilang kekal itu akan dapat menghasilkan pelbagai komponen IBS termasuk panel konkrit pratuang, lajur papak konkrit, panel dinding konkrit dan rasuk.

Barakah Offshore Petroleum Bhd, penyedia penyelesaian minyak dan gas bersepadu (O & G), telah menandatangani perjanjian dengan Minsheng Financial Leasing Co Ltd (MFL) untuk membentuk perkongsian strategik untuk meneroka bidang kerjasama berhubung dengan projek O & G di bawah portfolio MFL.

Malayan Banking Bhd telah menjadi bank tempatan yang pertama untuk melaksanakan perkhidmatan inovatif pembayaran SWIFT global yang akan membolehkan pelanggan menikmati penghantaran kiriman merentas sempadan yang lebih cepat, selamat dan selamat.

Bursa Malaysia Bhd meneroka penggunaan teknologi blockchain dalam peminjaman dan pinjaman sekuriti (SBL) menerusi projek bukti konsep untuk meningkatkan ketelusan dan menangani beberapa cabaran operasi yang berkaitan dengan pasaran SBL.

Envitech Sdn Bhd, 60% anak syarikat yang dimiliki secara tidak langsung Salcon Bhd, telah memenangi sub-kontrak bernilai RM18.3 juta untuk kerja-kerja pembinaan untuk PNB Merdeka Ventures Sdn Bhd. Kontrak itu dijangka siap pada Oktober 2019.

Bursa Malaysia secara terang-terangan menegur Perak Corporation Bhd dan 7 daripada bekas pengarahnya kerana gagal mengeluarkan laporan tahunannya untuk 2016 dalam tempoh yang diperlukan. Akibatnya, pengawal selia telah menyeru kepada 7 pengarah untuk menghadiri program latihan dan dikenakan denda sebanyak RM237,500.

ARB Bhd telah menceburi perniagaan solar melalui memperoleh 51% kepentingan dalam C & M Renewable Energy Technology Sdn Bhd (CMSB) dengan harga RM5.5 juta. CMSB sebelum ini telah menandatangani perjanjian dengan Universiti Sains Malaysia (USM) untuk memasang, mengendali dan mengurus sistem photovoltaic solar di Fakulti Kejuruteraan USM yang terletak di sebidang tanah seluas 364 ekar di Pulau Pinang, Malaysia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat