Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 9/4/2019

374

Perundingan semula Pautan Rel Pantai Timur (ECRL) mungkin melihat harga pembinaannya ditetapkan pada RM50-RM60 juta setiap km, dan mungkin termasuk komitmen oleh kerajaan China untuk membeli minyak sawit Malaysia dan membawa projek.

MyHSR Corporation Sdn Bhd (MyHSR Corp) merancang untuk melantik seorang perunding nasihat teknikal (TAC) untuk mengkaji aspek teknikal pilihan pengurangan kos projek Keretapi Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) ini.

Cukai perkhidmatan digital yang ditetapkan untuk dilaksanakan mulai 1 Jan, 2020 telah ditetapkan pada kadar 6% setahun, dengan ambang tahunan sebanyak RM500,000.

Duti eksais sebanyak 40 sen seliter pada minuman manis dijadualkan untuk dilaksanakan mulai 1 Julai tidak akan melibatkan minuman yang disediakan dan disajikan di kedai-kedai makan, termasuk restoran Mamak dan kiosk makanan, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

RHB Bank Bhd menyasarkan pertumbuhan dua digit dalam deposit runcit tahun ini, didorong oleh penawaran yang inovatif serta kempen deposit produknya. Jumlah deposit runcit meningkat 10.4 peratus kepada RM52.5 bilion tahun lepas daripada RM47.5 bilion pada 2017, berbanding purata industri sebanyak 5.1 peratus.

Genting Malaysia Bhd (GENM) tidak mempunyai pilihan melainkan untuk melambatkan atau mengurangkan perbelanjaan modal selepas kenaikan mendadak dalam cukai permainan yang dikenakan ke atas kumpulan itu.

Amanah Pelaburan Hartanah Sunway (REIT) telah menerima kelulusan daripada para pemegang sahamnya atas cadangannya untuk memperoleh tiga bidang tanah yang menempatkan Sunway College dan Sunway University untuk RM550 juta.

Eversendai Corporation Bhd meraih tiga projek baharu dengan nilai gabungan sebanyak RM196 juta di Abu Dhabi dan Qatar. Kontrak di Abu Dhabi, diberikan oleh Arabtec Construction, adalah projek muzium. Eversendai turut meraih kerja-kerja keluli struktur untuk dua projek bangunan tinggi di Doha, Qatar, daripada Redco Construction – Almana dengan Al Baker Investments dan QIMC.

MSM Malaysia Holdings Bhd. Hampir peringkat akhir perbincangan untuk menubuhkan perkongsian dalam industri gula hiliran China, kata Pengarah Eksekutif Khairil Anuar Aziz.

Seacera Group Bhd (SGB) sedang melaksanakan tindakan panggilan tunai yang bertujuan untuk membayar pemiutang dan mengurangkan hutang untuk membantu memulihkan syarikat tersebut.

Sedania Innovator Bhd bekerjasama dengan firma perundingan yang mengkhusus dalam penyelesaian kewangan Islam untuk meneroka peluang dalam ruang pembiayaan Islam melalui platform FinTech atau teknologi kewangan.

Unit Ancom Bhd Redberry Sdn Bhd dan Nylex (Malaysia) Bhd telah memeterai perjanjian penyelesaian dengan Utusan Melayu (Malaysia) Bhd berhubung pertikaian antara pihak-pihak berkenaan dengan deposit yang belum dibiayai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat