Berita Niaga Global- Google Memilih Beijing Sebagai Lokasi Pusat Penyelidikan Kecerdasan Buatan (AI)

70

Google memilih Beijing sebagai lokasi utama bagi pusat penyelidikan kecerdasan buatan(AI) yang pertama di Asia.

Menurut pakar saintis di Google, Fei-fei Li ”Tidak ada batasan dalam mengembangkan ilmu pengetahuan tentang teknologi AI .”

Walaupun negara tersebut mempunyai undang-undang yang ketat, namun Google merasakan Beijing adalah lokasi terbaik dengan jumlah pengguna internet di China telah mencapai 730 juta pengguna. Ia merupakan pasaran yang besar dan memiliki potensi.

Kehadiran pusat penyelidikan Google AI di China ini dianggap sebagai kejayaan, kerana Google telah dapat memasuki pasaran China.

Seperti yang telah diketahui, beberapa perkhidmatan utama Google seperti mesin pencari, YouTube dan Gmail telah dihalang oleh kerajaan China sejak 2010.

Di samping itu, kehadiran pusat penyelidkan Google di China juga merupakan visi kerajaan China yang ingin menjadikan negaranya bergerak maju dalam dunia teknologi.

Menurut salah sumber, kerajaan China sudah menyediakan dana sebanyak $150 juta agar teknologi yang ada dapat diperkembangkan dengan menjadikan China sebagai negara maju dalam industri teknologi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat