“Bitcoin Family” Dedah Simpanan Kripto Berselerak Di 4 Benua Dunia

4,425

Pada penghujung 2020 lalu, Team INTRADAY pernah membawakan kisah tentang sebuah keluarga digelar “Bitcoin Family” yang nekad menggadaikan semua harta untuk membeli Bitcoin pada ketika nilainya $900.

Didi Taihuttu bersama isteri dan tiga orang anaknya kini pastinya sedang bergembira menikmati lonjakan nilai pelaburan mereka dalam pasaran kripto.

Menariknya, dilaporkan bahawa keluarga tersebut telah menyimpan sebahagian besar hasil kekayaan kripto mereka dalam tempat simpanan rahsia di empat benua yang berbeza!

Taihuttu memberitahu tentang tempat simpanan rahsia itu, dua daripadanya berada di Eropah, dua lagi di Asia, satu di Amerika Selatan dan satu lagi yang terakhir di Australia.

Keluarga tersebut memberitahu simpanan kripto mereka diagihkan kepada beberapa lokasi rahsia dengan cara simpanan yang berbeza, tetapi bukanlah seperti lokasi bawah tanah atau pulau terpencil yang tertanamnya harta karun seperti dalam filem.

“Saya mahu hidup dalam dunia tidak berpusat di mana saya bertanggungjawab melindungi harta saya”, kata Taihuttu.

Hot Wallet vs. Cold Storage

Pelabur kripto sebenarnya memiliki pelbagai cara untuk simpanan kripto mereka. Selain simpanan di wallet dalam talian, ramai yang memilih untuk menyimpan kripto secara fizikal melalui peranti khas.

“Hot wallet” adalah simpanan dalam talian dengan sambungan internet yang membenarkan pengguna mengakses dengan mudah terhadap koin mereka. Namun, simpanan ini mungkin terdedah dengan pelbagai risiko seperti penggodaman dan lain-lain.

“Cold storage” pula merujuk kepada simpanan kripto yang telah dialihkan ke dalam wallet fizikal yang bersertakan kunci peribadi (private key) sebagai kata laluan untuk akses kepada simpanan kripto tersebut.

Kelebihan simpanan jenis ini adalah lebih selamat terhadap risiko serangan ‘hacker’ dalam talian.

Keluarga Taihuttu dikatakan mempunyai simpanan kripto mereka dalam “hot wallet” sebanyak 26% yang dikategorikan sebagai modal risikonya.

Koin kripto ini akan digunakan sebagai perdagangan hariannya atau strategi yang berisiko tinggi namun berpotensi, seperti ketika beliau menjual semua Dogecoin ketika untung dan membelinya semula ketika nilai Dogecoin sudah jatuh di paras rendah semula.

Sementara 74% lagi jumlah portfolio kripto Taihuttu ditempatkan dalam simpanan “cold storage”. Harware wallet inilah yang telah diagihkan simpanannya ke serata dunia termasuk Bitcoin, Ethereum dan Litecoin miliknya.

Keluarga tersebut walau bagaimanapun enggan mendedahkan jumlah keseluruhan simpanan kripto milik mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat