Bitcoin Sekali Lagi Buat Kejutan Pamer Penyusutan Tajam!

3,052

Sekali lagi Bitcoin membuat kejutan dalam pasaran dengan mempamerkan penyusutan yang tajam memberi sedikit kegusaran kepada para pelabur.

Bitcoin dilihat pamer penyusutan sehingga ke paras harga $42,000, menyusut lebih 10% pada sesi dagangan semalam.

Namun, matawang kripto 5 yang teratas juga telah didorong dengan penyusutan tersebut, Ethereum susut 13%, Cardano 14%, BNB 13% dan XRP 17%.

Penyusutan yang berlaku telah didorong oleh 3 sebab utama yang dijelaskan dalam artikel sebelum ini.

Susulan itu juga para pelabur perlu berhati-hati terhadap ketidakpastian pasaran ketika ini yang dilihat semakin membimbangkan.

Selanjutnya, teliti carta pergerakan semasa harga BTC/USDT.

Dapat diperhatikan pasaran kripto masih di ambang lautan merah, Bitcoin susut 6% sehingga jatuh ke paras harga $40,000 pada sesi dagangan hari ini.

Pandangan sudut teknikal, pergerakan harga Bitcoin dilihat sedang berusaha untuk memperoleh kembali momentum kenaikan dan sedang berlegar-legar di atas zon RBS (resistance become support) $42,000.

Penganalisa kripto menjangkakan, jika BTC kekal dengan trend bearish, zon RBS $42,000 tersebut bakal menjadi tumpuan untuk diuji sebelum membuat penurunan yang lebih rendah.

Manakala, jika BTC berjaya peroleh kembali trend bullish, zon SBR (support become resistance) $45,000 bakal menjadi sasaran utama untuk diuji terlebih dahulu sebelum membuat lonjakan yang lebih tinggi.

Sewaktu penulisan, BTC/USDT didagangkan pada harga sekitar $42,700 susut lebih 6% dalam tempoh 24 jam terakhir.

Lihat gambar carta matawang kripto BTC/USDT di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat