Bossku Cadang Kerajaan Buka Pintu Kripto Lebih Luas

5,546

Mencuri tumpuan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini, ucapan bekas Perdana Menteri Malaysia DS Najib Razak menarik perhatian ramai khususnya buat pelabur dan pedagang tempatan.

Ini berkenaan ulasan beliau terhadap pelaburan saham dan juga cadangan untuk kerajaan membuka ruang kepada platform kripto antarabangsa ke dalam negara.

Pasaran kripto yang kini mencecah jumlah permodalan pasaran hampir RM9 Trillion dilihat sangat berpotensi memberi pulangan yang lumayan jika diberi ruang yang lebih luas untuk diterokai di negara ini.

Selesai mengulas tentang cadangan untuk kerajaan membiayai sehingga 70% pembelian saham bagi setiap rakyat yang melabur, beliau turut menyentuh tentang pelaburan mata wang kripto.

Untuk tidak ketinggalan pada trend terkini pasaran kewangan global, Malaysia tidak seharusnya mengabaikan peluang untuk menjana pendapatan negara melalui pertukaran mata wang kripto selepas beberapa negara luar telah mula mengambil langkah awal membenarkan operasi perniagaan tersebut.

Bentang beliau lagi, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah pun meluluskan 4 platform dagangan kripto sejak 2019 iaitu Luno, Tokenize, Sinegy dan juga MX Global untuk membenarkan rakyat Malaysia terlibat membeli dan melabur aset kripto dalam mata wang Ringgit.

Namun usaha ini perlu diperluaskan lagi dengan kerjasama bersama platform dari luar bagi memudah dan menggalakkan pelabur atau pemegang kripto asing membawa masuk aset pelaburan kripto mereka ke dalam negara.

Ini adalah bertujuan untuk membawa masuk pelaburan aset kripto ke Malaysia berbanding aliran keluar pelabur tempatan ke luar.

Najib memberi contoh langkah berani seperti negara Switzerland, Australia dan Korea terhadap pelaburan mata wang kripto ini dan negara tidak boleh berlengah untuk merebut peluang.

Cadangan beliau ini menerima pelbagai reaksi masyarakat dan rata-rata kelompok pasaran kewangan tempatan menyambut baik peluang dalam teknologi kripto ini.

Sebelum ini, pelaburan kripto sering terpalit dengan persepsi negatif oleh orang awam disebabkan skim-skim penipuan yang berlindung di sebalik pelaburan ini mengakibat ramai menanggung kerugian.

Justeru, cadangan oleh Najib Razak yang sinonim dengan gelaran ‘Bossku’ ini dilihat akan membuka pandangan ramai pihak tentang peluang besar dalam teknologi kripto yang semakin bergerak ke hadapan bukan sahaja untuk negara, malah turut memberi kebaikan kepada rakyat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat