BTC – Adakah Harga Bakal Kembali Rancak?

1,450

Para pelabur kripto terus dirundum kegusaran apabila pergerakan harga kebanyakan kripto masih lagi lemas di dalam lautan merah.

Paras $40,000 masih lagi menjadi paras yang sukar untuk ditembusi sejak 2 minggu buat Bitcoin (BCT).

Aspek penurunan ini didorong oleh CEO Tesla Elon Musk yang sering memporak-perandakan pasaran kripto dan dikatakan beliau tidak mahu lagi dikaitkan dengan kripto.

Namun tetap ada berita positif berkenaan pasaran kripto seperti laporan terbaru bahawa El Savador mahu mengiktiraf Bitcoin (BTC) sebagai matawang yang sah dalam negara tersebut.

Jika kelulusan diberikan terhadap cadangan tersebut ia bakal memberikan impak positif kepada pasaran kripto dan mungkin bakal mendorong ‘cryptocurrency’ untuk berkembang lebih maju lagi.

Melihat kepada carta BTC/USDT, pergerakan harga kelihatan bergerak sedikit mendatar (sideway) apabila harga BTC kembali membuat penurunan untuk menguji semula paras sokongan sekitar $30,000.

Penurunan tersebut kekal menjadikan zon SBR $40,000 sebagai paras rintangan penting yang perlu harga tembusi sebelum kembali memberi isyarat perubahan trend yang jelas bahawa trend kenaikan akan kembali rancak semula.

Paras terendah sekitar harga $30,000 bakal menjadi paras untuk diuji dan berkemungkinan akan menjadi paras yang bakal menarik para pelabur besar untuk melakukan pembelian.

Namun jika harga BTC meneruskan penurunan dengan melepasi paras harga $30,000, paras harga $25,000 diharapkan pelabur untuk menjadi titik penentu kenaikan semula harga atau bakal membuat penurunan yang lebih rendah sehingga ke paras harga $20,000.

Jika perkembangan pasaran kripto terus memperoleh sentimen yang positif, paras SBR $40,000 bakal diuji terlebih dahulu sebelum menuju ke paras SBR seterusnya sekitar $50,000.

Jangkaan kenaikan yang lebih tinggi bakal menuju ke paras ketinggian sepanjang masa (ATH) yang pernah dicatatkan pada 14 April sekitar $64,000 sebelum menepati jangkaan pakar penganalisis kripto untuk BTC mampu melonjak melepasi paras ATH $64,000 ketika ini.

Setakat jam 5.00 petang waktu tempatan, harga BTC susut melebihi 2% untuk didagangkan di paras harga sekitar $33,000.

Lihat gambar carta matawang kripto BTC/USDT di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat