BTC Kecundang! Ini 2 Faktor Utama Pendorong Penurunan Harga – Pakar

462

Harga Bitcoin jatuh dengan mendadak pada awal minggu ini, menyebabkan lebih dari $300 juta dalam kecairan pasaran kripto dalam satu hari. Episod ini telah menimbulkan kegusaran dalam kalangan pasaran dan persoalan mengenai faktor penurunan harga BTC.

Gayatri Choudhury, Penganalisis Penyelidikan Kuantitatif di Bitwise, mengatakan terdapat dua faktor utama yang mendorong penjualan ini dan kedua-duanya tidak berkaitan dengan ETF Bitcoin.

Penganalisis tersebut untuk pertama kali mengeluarkan pandangan pada hari Selasa mengenai aktiviti pelombong Bitcoin. Sejak halving Bitcoin keempat pada bulan April, pelombong rangkaian ini secara konsisten menjual BTC mereka di tengah-tengah pendapatan yang lebih rendah dan persaingan yang sangat tinggi dari pesaing global.

“Pada 9 Jun, lebih dari 3000 BTC dipindahkan dari kolam perlombongan ke Binance” kata Choudhury. Dengan merujuk kepada dashboard CryptoQuant, penganalisis tersebut menyatakan bahawa penjualan besar-besaran seperti ini cenderung berkorelasi dengan tindakan harga menurun, seperti pada pertengahan April selepas halving, atau pada akhir Mei.

CryptoQuant menerbitkan laporan pada awal bulan ini yang menekankan trend penjualan agresif pelombong, memberikan kredit sebahagian besarnya kepada Marathon Digital (MARA) syarikat perlombongan BTC. Syarikat tersebut menjual 1400 BTC sepanjang bulan Jun, mewakili 8% daripada keseluruhan pegangan BTC mereka.

CryptoQuant juga menyatakan bahawa pelombong menjual 1200 BTC melalui OTC pada 10 Jun, volume harian tertinggi mereka sejak Mac. Mengenai bursa mainstream, Choudhury mengatakan lebih dari $4.5 bilion dalam aset dipindahkan dari baki pelombong ke bursa pada bulan Jun.

Mengenai pendorong untuk penjualan mereka, Choudhury menyoroti margin keuntungan pelombong yang kecil sejak halving. “Pendapatan kasar pelombong per terahash tenaga yang dilaburkan telah turun sebanyak 56% sejak halving,” katanya.

Menambah kepada kebimbangan pasaran adalah pengumuman pada hari Isnin dari Mt. Gox yang mengesahkan bahawa ia akhirnya akan membayar balik pelanggan Bitcoin. Bursa tersebut memegang lebih dari 141,000 BTC yang bernilai lebih dari $8.5 bilion, membimbangkan pelabur yang menjangkakan gelombang penjualan BTC secara tiba-tiba.

Walaupun kesan bearish dari tekanan jualan Mt. Gox belum dapat dilihat, pelabur kripto kini menantikan pelancaran ETF Ethereum di Amerika Syarikat pada bulan yang sama. Penganalisis di K33 Research percaya ETF tersebut akan mengumpulkan $4 bilion dalam lima bulan pertama mereka di pasaran.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat