BTC Tiba-Tiba Kehilangan Tenaga! Apakah Yang Sedang Berlaku Dalam Pasaran Kripto?

338

Bitcoin gagal untuk menembusi paras $30K apabilah harga BTC kembali merosot di bawah $28,000 menjelang mesyuarat FOMC yang paling dinanti-nantikan.

Altcoin telah mengalami lebih banyak penurunan dengan DOT, MATIC, SOL dan altcoin lain jatuh sehingga 7-8% dalam masa sehari. Sejak isu perbankan bertambah buruk di AS dan menular ke Eropah, prestasi harga bitcoin telah catat prestasi cemerlang. Mata wang kripto melonjak daripada $20,000 kepada $28,500 dalam masa lebih seminggu dan mencecah paras tertinggi 9 bulan. Indeks Ketakutan dan Ketamakan BTC juga melonjak ke puncak baharu.

Indeks Ketakutan dan Ketamakan, metrik yang menunjukkan sentimen keseluruhan terhadap bitcoin kini berada pada 66, tahap tertinggi sejak November 2021. Salah satu faktor di sebalik perspektif pelabur yang kebanyakannya menaik boleh menjadi prestasi harga yang mengagumkan bagi mata wang kripto utama, yang telah meningkat hampir 30% untuk minggu lalu.

BTC berjaya cecah $28,500 selepas berita bahawa UBS telah bersetuju untuk membeli gergasi perbankan yang sedang bergelut, Credit Suisse. Bagaimanapun, aset itu mula dijejaki semula dalam beberapa jam berikutnya dan merosot kepada $27,919.77.

Pemain pasaran kini memberi tumpuan pada ucapan Jerome Powell, Pengerusi Rizab Persekutuan AS. Mesyuarat FOMC seterusnya dijadualkan berlangsung pada 23 Mac, dan krisis perbankan boleh menghalang bank pusat daripada terus menaikkan kadar faedah.

Jutawan terkemuka, seperti Elon Musk dan Bill Ackman, percaya the Fed harus berbalik kepada strategi monetari yang diamalkan masa Covid-19 dengan menurunkan kadar sehingga setengah mata.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat