Bukan Biasa-biasa, Indonesia Mahu Berbincang Dengan Tesla!

1,520

Presiden Indonesia, Joko Widodo mengatakan bahawa beliau akan menghantar pasukan peringkat tinggi negara itu minggu depan untuk bertemu dengan eksekutif tertinggi syarikat pembuat kenderaan AS Tesla kerana negara Asia Tenggara itu bertujuan untuk menjadi pengeluar bateri kenderaan elektrik terbesar di dunia.

Menurut Presiden berkenaan, rancangan itu akan menjadi sebahagian daripada promosi Indonesia mengenai undang-undang Penciptaan Pekerjaan “Omnibus” yang baru, yang akan melancarkan lagi sektor perniagaan di Indonesia.

Selain itu, pasukan tersebut akan diketuai oleh Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan Luhut Pandjaitan.

Berdasarkan kenyataan yang dikemukakan oleh menteri itu, beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan Bank Dunia dan pengurus dana AS untuk berbincang mengenai undang-undang Omnibus dan projek-projek alam sekitar Indonesia.

Walau bagaimanapun, beliau enggan mengulas secara khusus mengenai pertemuan yang direncanakan dengan Tesla, tetapi mengatakan bahawa terdapat kemungkinan bahawa syarikat itu akan ingin melabur dalam pemprosesan nikel Indonesia untuk mengurangkan pembiayaan.

Sementara itu, Ketua eksekutif Tesla, Elon Musk mendedahkan bahawa beliau merancang untuk menawarkan kontrak gergasi untuk jangka waktu yang lama selagi nikel dibekalkan untuk syarikat miliknya.

Di samping itu, Indonesia didakwa akan dapat menyediakan rantaian bekalan bateri dalam tempoh 7 hingga 8 tahun dengan menggunakan pelebur yang diperbuat daripada sumber tenaga yang boleh diperbaharui, sehingga mereka dapat menjual bateri mesra alam sekita untuk kereta di pasar Eropah pada tahun 2030.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat