Buruan Seterusnya, SEC Kini Siasat Platform Kripto Kraken Pula!

82

“Bila-bila masa sahaja SEC akan muncul, jadi semua syarikat kripto kena bersedia la.”

Syarikat exchanger mata wang kripto Kraken disiasat oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Amerika Syarikat (AS) atas kesalahan pelanggaran penawaran sekuriti tidak berdaftar di negara tersebut.

Penyiasatan terhadap Kraken terjadi apabila pasaran kripto semakin diberi pengawasan ketat oleh AS susulan keruntuhan FTX yang telah menyebabkan kebanyakan aset digital mengalami pendarahan dahsyat sejak tahun lepas.

Walaupun Kraken disiasat SEC, beberapa syarikat lain yang tawarkan perkhidmatan kripto turut menghadapi rintangan berunding bersama pengawal selia yang kerap kali memberi amaran untuk memperdagangkan aset digital yang tertakluk kepada peraturan agensi.

Sudah sedia maklum Kraken memiliki beribu pejabat di San Francisco dan menyokong lebih 185 kripto berbeza di laman web mereka dengan volum dagangan harian melebihi $650 juta, tetapi malangnya masih tidak jelas jumlah kripto yang dapat didagangkan oleh pelanggan AS.

Terdahulu pada tahun 2017, Kraken telah menyelesaikan pembayaran sebanyak $360,000 selepas didakwa oleh Pejabat Kawalan Aset Asing Perbendaharaan kerana melanggar sekatan AS terhadap Iran.

Prestasi Kraken pada masa ini tampaknya tidak memberangsangkan susulan berada dalam penyiasatan SEC dan bertindak menutup operasinya di Abu Dhabi kurang daripada setahun selepas diberikan lesen tempatan.

Pada sisi berbeza, SEC juga kini sedang menyiasat Coinbase Global Inc yang dianggap menawarkan aset digital sekuriti tidak berdaftar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat