Carney: Kami Akan Cuba Sedaya Upaya Menjayakan Ekonomi Selepas Brexit

66

Mark Carney hari ini berjanji bahawa bank pusat akan membuat apa sahaja bagi memastikan kejayaan Brexit. Tetapi Carney memberi isyarat bahawa mereka akan menentang senario “tiada perjanjian” di mana Britain meninggalkan EU tanpa sebarang perjanjian.

Carney juga memberi amaran bahawa mereka bersedia menaikkan kadar faedah untuk menyerap masalah dalam pasaran pinjaman yang boleh menyebabkan berulangnya krisis kewangan.

Apabila ditanya sama ada beliau optimis terhadap masa hadapan Britain selepas Brexit, Mark Carney berkata “kami mengambil berat tentang hal ini”. Tambah beliau lagi, “kami akan buat apa saja untuk menjayakan ekonomi selepas Brexit”.

“Dari perspektif bank pusat, kami akan memastikan sistem kewangan bersedia untuk perkara itu dan sedang berusaha bekerjasama dengan rakan-rakan Eropah yang lain di masa hadapan.”

Carney juga memberi amaran bahawa pinjaman bank adalah berlebihan dengan hutang peribadi naik ke paras 10 peratus.

“Apa yang kami bimbangkan adalah risiko dalam hutang pengguna termasuk hutang kad kredit, hutang kereta dan pinjaman peribadi.”

“Mereka telah mengambil terlalu banyak kredit, dan kami bimbang ia akan menjadi pinjaman yang tidak baik. Kami ada unjuran atau kebarangkalian perkara ini sedang meningkat.”

Gabenor Carney juga berkata kadar faedah sedia dinaikkan dalam masa terdekat, tetapi menegaskan ia akan menjadi satu kenaikan yang terhad dan beransur-ansur.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat