Dagangan Komoditi Kekal Suram, Emas & Minyak Mentah Masih Kritikal

450

Nilai emas paparkan peningkatan pada dagangan Isnin untuk pembukaan pasaran awal minggu yang positif buat komoditi berharga itu selepas alami penyusutan yang berterusan sehingga minggu lalu.

Harga emas telah merosot ke paras terendah hampir 1 tahun pada minggu lalu, berlegar di sekitar zon harga $1,700 ekoran tekanan pengukuhan oleh mata wang US dolar.

US dolar walau bagaimanapun mula bergerak suram semula di penghujung minggu lalu selepas pengukuhan mencapai paras tertinggi 20 tahun.

Menjadi tumpuan pengetatan dasar oleh bank pusat, Federal Reserve (Fed) memberi isyarat untuk kenaikan kadar 75 mata asas untuk mesyuarat minggu hadapan yang dijangka akan terus menambahkan tekanan terhadap dagangan semasa emas.

Beralih pada perkembangan komoditi minyak mentah pula, pasaran minyak membimbangkan pelabur dengan laporan kejatuhan emas hitam itu.

Harga minyak susut $1 pada dagangan awal sesi Asia pagi ini, mengurangkan kembali keuntungan yang diraih pada Jumaat lalu.

Tumpuan terarah kepada kebimbangan peningkatan kes jangkitan Covid-19 di China dengan prospek langkah sekatan pergerakan yang akan memperlahankan permintaan oleh negara pengimport terbesar minyak dunia itu.

Pada Ahad, sebanyak 691 kes Covid-19 dilaporkan di China, meningkat 547 dari hari sebelumnya dengan kadar penyebaran dalam negara yang tertinggi sejak 23 Mei.

Selain itu juga, pelabur memantau perkembangan isu saluran paip Nord Stream 1 yang menghubungkan Eropah dan Rusia.

Menjadi saluran gas terbesar yang menyalurkan gas asli Rusia ke Jerman, kerja penyelenggaraan tahunan telah bermula pada 11 Julai lalu dan dilaporkan mengambil tempoh sehingga 10 hari.

Penutupan saluran paip tersebut dibimbangi akan berlanjutan lebih panjang ekoran ketegangan yang tercetus akibat susulan tempias perang Rusia-Ukraine.

Kehilangan sumber gas tersebut akan memberi impak besar terhadap Jerman sebagai ekonomi keempat terbesar di dunia sekaligus akan meningkatkan lagi risiko kemelesetan global.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat