Dagangan US Dolar Menyusut, Amerika Syarikat Pula Diancam Coronavirus!

362

US dolar diniagakan menyusut berbanding yen didorong oleh kebimbangan terhadap coronavirus apabila Pusat Kawalan Penyakit dan Pakar Pencegahan AS (CDC) memberi amaran kepada rakyat Amerika mengenai penularan wabak coronavirus di negara itu.

Kebimbangan ini juga sekali lagi mendorong kejatuhan dalam pasaran Wall Street, di mana saham Dow Jones kehilangan sebanyak 879.44 mata kepada 27,081.36 selepas mencatat kejatuhan terburuk dalam tempoh 2 tahun pada dagangan Isnin.

Dolar USD sebelum ini telah meraih permintaan daripada pelabur kerana Amerika Syarikat dianggap sebagai negara yang kurang terdedah kepada coronavirus dan ekonominya lebih berdaya tahan daripada negara lain, seterusnya menjadikannya sebagai aset yang selamat.

Namun begitu, anggapan tersebut mula berubah selepas CDC menggesa rakyat AS untuk membuat persediaan untuk menghadapi ancaman coronavirus yang dijangka akan merebak luas di negara itu.

Kes jangkitan dan korban kini dilaporkan telah mencatat 80,996 kes dan 2,763 kematian di seluruh dunia. Di luar China, Iran, Korea Selatan dan Itali telah melaporkan jumlah terbesar kes yang menyebabkan virus itu menjadi pandemik.

Kebimbangan ini telah mendorong dolar Aussie dan kiwi untuk terus didagangkan lemah pada dagangan sesi Asia hari ini.

Dolar Aussie diniagakan di sekitar paras terendah 11 tahun berbanding USD, manakala dolar New Zealand didagangkan lemah di sekitar paras terendah 3 bulan.

Sementara itu, terdapat juga laporan mengenai wabak coronavirus kini merebak luas di beberapa buah negara di Eropah, di mana kini lebih banyak kes telah dilaporkan di Perancis, Sepanyol dan Jerman.

Dolar euro didagangkan mengukuh berbanding USD walaupun data pertumbuhan KDNK Jerman pada suku keempat 2019 tidak menunjukkan pertumbuhan.

Matawang pound kekal diniagakan tinggi berbanding USD dengan perhatian kini tertumpu kepada rundingan dagang UK-EU yang akan dimulakan bulan depan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat