Dah 5 Hari EUR/USD Mendatar, Tapi Esok Harga Bakal ‘Meletup’!

208

Pergerakan pasaran kewangan kekal mendatar sejak awal minggu bersambung pada Selasa semalam sementara pelabur terus berjaga-jaga menjelang mesyuarat bank-bank pusat pada Khamis esok.

US dolar masih belum memberi arah yang jelas dengan pengukuhan dipamerkan kembali selepas penyusutan sebelum ini dengan hasil perbendaharaan Amerika Syarikat (AS) masih berlegar di paras yang tinggi mencapai paras 3.60%.

Namun tidak mustahil untuk US dolar kembali susut semula ataupun menunjukkan pengukuhan yang lebih drastik selepas ini.

Mata wang Euro kembali didagangkan lemah selepas pengukuhan yang dipaparkan US dolar semalam untuk menekan semula harga di bawah paras pariti $1.000 (€1=$1).

Jika carta harga pasangan mata wang EUR/USD diteliti, corak penurunan kembali dipaparkan semula pada Selasa semalam selepas harga gagal untuk bergerak lebih tinggi melepasi paras 1.0050.

Namun, penurunan harga yang telah melepasi paras pariti 1.0000 masih belum berjaya untuk tembusi paras sokongan harga pada 0.99500 yang kekal menghalang kejatuhan lebih parah harga sejak minggu lalu lagi.

Pun begitu, pelabur perlu waspada untuk penurunan lebih rendah ekoran harga kembali bergerak di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta EUR/USD menandakan isyarat awal pergerakan bearish.

Sekiranya harga melanjutkan penurunan dan berjaya menembusi paras sokongan 0.99500, paras terendah terbaru 2 minggu bakal dicatatkan dengan sasaran penurunan harga untuk menuju ke zon support utama pada 0.98800.

Paras 0.98800 menjadi rekod terendah harga 20 tahun, iaitu sejak tahun 2002 yang lalu setelah penurunan ke paras tersebut pada awal September.

Namun jika harga mula paparkan lonjakan semula, melepasi paras pariti 1.000 dan halangan MA50 akan memberi isyarat untuk perubahan trend harga bakal berlaku.

Kenaikan harga berkemungkinan cuba untuk mengatasi paras ketinggian semalam pada 1.05000 sebelum kenaikan yang dilanjutkan dilihat akan menuju ke paras tumpuan 1.01000.

Kenaikan lebih tinggi bakal menguji pula paras sekitar 1.01600 dan rintangan pada minggu lalu pada 1.02000.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat