Dapatan Syarikat Gergasi Citi Mengenai Pengurangan Kadar Oleh Fed Undang Perhatian!

150

Syarikat gergasi Citi terbaru mengeluarkan dapatan mereka mengenai jangkaan penurunan kadar oleh the Fed. Federal Reserve dilihat berkemungkinan akan menurunkan kadar faedah menjelang pertengahan tahun ini, kerana inflasi Amerika Syarikat masih menunjukkan tanda-tanda kekal tinggi.

Kenaikan harga dijangka menjadi tumpuan utama bagi pasaran minggu ini, terutamanya apabila data harga perbelanjaan peribadi bulan Januari dikeluarkan pada hari Khamis.

Angka-angka terkini menunjukkan inflasi yang kekal tinggi dalam ekonomi pada bulan Januari, suatu prospek yang hampir memadamkan harapan bahawa the Fed akan segera menurunkan kadar faedah dari paras tertinggi lebih dari dua dekad. Bank pusat sebelum ini memulakan kempen pengetatan untuk merendahkan inflasi kembali ke sasaran 2%, namun harga masih jauh melebihi sasaran ini.

Sementara itu, dalam satu temu bual yang diterbitkan pada hari Jumaat, Presiden Fed New York, John Williams, memberi amaran agar pemain pasaran berhati-hati mengenai kemungkinan pengurangan kadar faedah awal, mengatakan bahawa Fed akan mengurangkan kos pinjaman pada “tahun ini”.

Dalam nota kepada pelanggan yang bertarikh pada hari Jumaat, analis Citi mengatakan pemotongan pada bulan Jun adalah “kes asas mereka.”

“Ahli Fed mengulangi bahawa pengurangan kadar faedah akan dilakukan ‘dengan berhati-hati’ dan akan terus memantau  data inflasi dengan saksama.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat