Data CPI Cetus Perubahan Dalam Pasaran! Ini Apa Yang Berlaku Dalam Pasaran Kewangan

803

Saham AS melonjak pada hari Rabu selepas bacaan terkini mengenai inflasi menunjukkan harga pengguna meningkat kurang daripada jangkaan pada bulan Mei. Tinjauan terbaru mengenai inflasi ini hadir beberapa jam sebelum mesyuarat Rizab Persekutuan yang sangat dinanti-nantikan yang akan memberikan isyarat terbaru mengenai laluan kadar faedah.

S&P 500 meningkat lebih daripada 0.8%, membina rekod penutupan ke-27 tahun ini. Indeks Komposit Nasdaq yang dipenuhi teknologi naik hampir 0.9%, juga menambah kepada rekod penutupan hari sebelumnya. Purata Perindustrian Dow Jones juga melonjak kira-kira 0.9%.

Indeks Harga Pengguna (CPI) kekal tidak berubah dari bulan sebelumnya dan meningkat 3.3% dari tahun sebelumnya pada bulan Mei, perlahan dari peningkatan 0.3% bulan ke bulan April dan kenaikan tahunan 3.4% dalam harga. Kedua-dua ukuran ini mengatasi jangkaan ahli ekonomi. Secara “teras”, yang mengeluarkan kos makanan dan gas yang lebih tidak stabil, harga pada bulan Mei naik 0.2% dari bulan sebelumnya dan 3.4% dari tahun sebelumnya — lebih sejuk daripada data April. Kedua-dua ukuran ini juga lebih baik daripada anggaran ahli ekonomi.

Ini mengubah jangkaan pasaran untuk pengurangan kadar Fed tahun ini. Selepas data ini dikeluarkan, pasaran menjangkakan kira-kira 69% kemungkinan Rizab Persekutuan mula mengurangkan kadar menjelang mesyuarat September, berdasarkan data dari Alat CME FedWatch. Data ini meningkat dari kira-kira 53% sehari sebelumnya.

Impaknya, pasaran yang sensitif terhadap kadar faedah melonjak. Sektor Harta Tanah menerajui sebelas sektor, meningkat lebih daripada 2%.

Namun, semua itu boleh berubah pada selepas FOMC. Keputusan Fed hampir pasti bank pusat dijangka mengekalkan kadar pada paras tertinggi 23 tahun semasa. Pelabur akan lebih memerhati pelepasan unjuran ekonomi terkini Fed dalam “dot plot” terutamanya, berapa banyak pengurangan kadar yang dijangka untuk sepanjang tahun ini.

Indeks US dollar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan susut -1.17% kepada paras dagangan 103.96.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat