Data GDP UK Merosot Terus Menekan Dagangan GBP/USD Ke Paras Lebih Rendah

297

Pound Sterling kekal diniagakan lemah bersambung pada dagangan hari ini selepas data pertumbuhan GDP UK jatuh kepada -0.3% pada bulan November dalam laporan yang diterbitkan semalam.

Bacaan data yang menjadi tumpuan bank pusat tersebut mendorong peningkatan terhadap jangkaan penurunan kadar faedah oleh Bank of England (BOE) selepas 2 ahli mesyuarat sebelum ini menyatakan sokongan terhadap polisi pelonggaran.

Selain itu juga, data pengeluaran perindustrian UK turut menguncup kepada 1.7% jauh tersasar dari jangkaan untuk menguncup pada 0.3%.

Selepas membuat penurunan lebih rendah di bawah paras 1.30000 semalam, pergerakan harga pada carta pasangan matawang GBP/USD bergerak perlahan di mendatar di sekitar paras tersebut bersambung pada dagangan hari ini.

Pergerakan harga perlahan ekoran pelabur sedang menantikan data inflasi Amerika Syarikat pada malam ini dan juga data inflasi UK pada keesokan hari.

Jika harga meneruskan penurunan, harga dilihat akan menuju paras support sekitar 1.29100. Zon support lebih rendah sekitar 1.28200 akan menjadi destinasi tumpuan harga pada penurunan seterusnya.

Namun jika harga kembali membuat kenaikan dan melepasi garisan halangan Moving Average 50 (MA50), harga berkemungkinan memberi isyarat perubahan trend akan berlaku pada dagangan GBP/USD.

Kenaikan akan menguji zon SBR (support become resistance) pada sekitar 1.31000 dan juga menguji trendline harga.

Seterusnya, kenaikan yang berjaya diteruskan dijangka akan menuju paras tumpuan pada 1.32000 dan zon resistance pada ketinggian 1.32800.

Lihat gambar carta pasangan matawang GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat