Data Inflasi CPI Naik Kurang Daripada Jangkaan Pada April! Adakah Ini Suatu Berita Baik?

336

Harga pengguna di AS meningkat kurang daripada jangkaan pada bulan April, mencadangkan bahawa inflasi kembali menurun pada permulaan suku kedua. Ini secara tidak langusng memberikan dorongan kepada jangkaan pasaran kewangan untuk pengurangan kadar faedah pada bulan September.

Indeks harga pengguna (CPI) meningkat sebanyak 0.3% bulan lalu selepas meningkat 0.4% pada bulan Mac dan Februari, menurut Biro Statistik Buruh Jabatan Tenaga Kerja pada hari Rabu. Dalam tempoh 12 bulan sehingga April, CPI meningkat sebanyak 3.4% selepas naik 3.5% pada bulan Mac. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters menjangkakan CPI meningkat 0.4% pada bulan tersebut dan naik 3.4% tahun ke tahun.

Peningkatan tahunan dalam harga pengguna telah menurun daripada puncaknya sebanyak 9.1% pada bulan Jun 2022. Inflasi meningkat pada suku pertama di tengah-tengah permintaan domestik yang kuat selepas berkurangan untuk sebahagian besar tahun lepas.

Penurunan pada bulan lalu menjadi suatu kelegaan selepas data pada hari Selasa menunjukkan lonjakan dalam harga pengeluar pada bulan April. Ahli ekonomi mengatakan inflasi didorong oleh penyedia perkhidmatan seperti insurans kenderaan, perumahan dan penjagaan kesihatan yang menyesuaikan diri dengan kos yang lebih tinggi.

Penganalisis menjangkakan tekanan inflasi akan berkurangan pada suku ini dan harga akan secara beransur-ansur bergerak ke arah sasaran 2% Federal Reserve apabila pasaran buruh semakin sejuk. Sentimen itu dikongsi oleh Pengerusi Fed Jerome Powell yang berkata pada hari Selasa “Saya menjangkakan bahawa inflasi akan turun kembali secara bulanan kepada tahap yang lebih rendah seperti yang kita alami tahun lepas.”

Pasaran kewangan menjangkakan bank pusat AS akan mula menurunkan kos pinjaman pada bulan September. Sebilangan kecil ahli ekonomi menjangkakan Fed akan memulakan kitaran pelonggaran pada bulan Julai, sementara yang lain percaya pengurangan kadar boleh berlaku pada bulan Disember, jika ada.

Bank pusat pada awal bulan ini meninggalkan kadar faedah semalaman penanda arasnya tidak berubah dalam julat semasa 5.25%-5.50%, di mana ia telah berada sejak bulan Julai. Fed telah menaikkan kadar polisinya sebanyak 525 mata asas sejak bulan Mac 2022.

Dengan mengecualikan komponen makanan dan tenaga yang tidak stabil, CPI meningkat sebanyak 0.3% pada bulan April selepas meningkat 0.4% pada bulan Mac. Dalam tempoh 12 bulan sehingga April, CPI teras meningkat sebanyak 3.6%. Bacaan tersebut adalah peningkatan tahunan terkecil sejak April 2021 dan diikuti oleh peningkatan 3.8% pada bulan Mac.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat