Data Inflasi Melonjak Ke Paras Tertinggi Pada Bulan Mac, Ini Yang Berlaku Dalam Pasaran!

730

Jabatan Buruh baru sahaja mengeluarkan laporan Indeks Harga Pengguna (IHP) atau CPI. Berdasarkan laporan, harga barangan harian yang dibayar pengguna telah melonjak ke paras tertinggi sejak pentadbiran Reagan lagi bagi bulan Mac.

Indeks Harga Pengguna yang mengukur sekumpulan barangan dan perkhidmatan melonjak 8.5% daripada setahun lalu pada asas tahunan yang tidak diselaraskan. Bacaan ini juga melebihi anggaran Dow Jones yang meramalkan kenaikan sebanyak 8.4% setahun. Tanpa mengira barangan seperti makanan dan tenaga, IHP meningkat sebanyak 6.5% sejajar dengan jangkaan.

Data tersebut menggambarkan kenaikan harga tertinggi yang berlaku sejak zaman stagflasi pada akhir 1970-an dan awal 80-an. Lebih tepat bacaan bulan Mac adalah yang tertinggi sejak Disember 1981. Inflasi teras adalah yang paling tinggi sejak Ogos 1982.

Walaupun terdapat peningkatan besar, pasaran bertindak balas positif dalam menanggapi laporan tersebut. Pasaran niaga hadapan saham meningkat naik dan hasil bon kerajaan pula dilaporkan merosot. Menurut ahli ekonomi kanan A.S. di Capital Economics, Andrew Hunter berpendapat bahawa kenaikan pada bulan Mac boleh membawa indikasi ia sudah capai paras kemuncak bagi inflasi kerana perbandingan tahun ke tahun memacu angka lebih rendah dan harga tenaga berkurangan.

Walaubagaimanapun kenaikan harga barangan dan perkhidmatan ini dilihat tidak seirring dengan pendapatan benar. Purata pendapatan setiap jam sebenar mencatatkan penurunan 0.8% pelarasan bermusim untuk bulan Mac.

Untuk memerangi inflasi, Rizab Persekutuan telah mula menaikkan kadar faedah dan dijangka akan terus berbuat demikian sepanjang baki tahun ini dan sehingga tahun 2023.

Indeks US dolar yang mengukur matawang utama berbanding enam matawang utama yang lain didagangkan merosot ke paras dagangan 99.957 selepas data inflasi dikeluarkan.

 

 

 

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat