Data NFP Melonjak Lebih Dari Jangkaan Pada Jun, Adakah The Fed Melihat Ini Sebagai Lesen Untuk Naikkan Kadar?

761

Pertumbuhan pekerjaan AS dilaporkan melonjak lebih daripada jangkaan pada bulan Jun dan kadar pengangguran kekal menghampiri paras terendah sebelum pandemik. Ini membawa indikasi bahawa pasaran buruh kekal kukuh dan ia memberikan alasan yang kuat untuk The Fed meningkatkan kadar faedah sehingga 75 mata asas pada bulan ini.

Data NFP meningkat dengan pertambahan sebanyak 372,000 pekerjaan bulan lepas berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada hari Jumaat. Data pada bulan Mei disemak sedikit ke bawah yang menunjukkan data NFP meningkat sebanyak 384,000 pekerjaan berbanding 390,000 yang dilaporkan sebelum ini.

Bacaan ini juga mengatasi ramalan para ahli ekonomi yang meramalkan 268,000 pekerjaan ditambah bulan lepas. Pertambahan pekerjaan bulan Jun yang lebih besar daripada jangkaan mendorong ekonomi bergerak ke arah pemulihan yang menyeluruh semasa penularan pandemik. Kadar pengangguran tidak berubah pada 3.6% untuk bulan keempat berturut-turut. Ini tidak konsisten dengan ekonomi yang berada di ambang kemelesetan.

Kebanyakan industri seperti hospitaliti, pembuatan, penjagaan kesihatan, perdagangan borong dan pendidikan kerajaan tempatan telah mula pulih semua pekerjaan yang hilang semasa pandemik.

Beberapa kelembapan dalam data NFP adalah disebabkan faktor bermusim, model yang digunakan kerajaan untuk menghapuskan turun naik bermusim daripada data, berikutan pergolakan yang disebabkan oleh pandemik tersebut.

Walaupun permintaan untuk buruh semakin berkurangan dalam sektor pengeluaran barangan yang sensitif dengan kadar faedah dalam ekonomi, perniagaan dalam industri perkhidmatan yang luas sedang bergelut untuk mendapatkan pekerja. Terdapat 11.3 juta peluang pekerjaan pada akhir Mei, dengan 1.9 pekerjaan bagi setiap penganggur.

Sikap dasar monetari bank pusat A.S. yang agresif telah meningkatkan kebimbangan kemelesetan, yang diperkukuhkan oleh pertumbuhan sederhana dalam perbelanjaan pengguna pada bulan Mei serta pertambahan perumahan, permit bangunan dan pengeluaran pembuatan.

Pada bulan Jun, the Fed telah menaikkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan, kenaikan terbesar sejak 1994. Pasaran mejangkakan the Fed telah meningkatkan kadar dasarnya sebanyak 150 mata asas sejak Mac akan menaikkan 75 mata asas lagi pada akhir bulan ini.

Pengeluaran data inflasi pada Rabu depan bagi bulan Jun, yang dijangka menunjukkan harga pengguna semakin pantas, juga dilihat memberi penggubal dasar satu lagi sebab untuk meningkatkan lagi kos pinjaman.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat