Data Pekerjaan Kanada Buatkan Pasaran Semakin Gusar! Ini Sebabnya

178

Kadar pengangguran di Kanada meningkat kepada 5.7 peratus bulan lalu kerana peluang pekerjaan semakin kurang dalam ekonomi yang tertekan oleh kadar faedah yang tinggi.

Jabatan Statistik Kanada mengeluarkan tinjauan buruh untuk bulan Oktober Jumaat lalu, yang menunjukkan ekonomi menambah 18,000 pekerjaan secara sederhana. Kenaikan ini tidak mencukupi untuk mengelak kadar pengangguran daripada meningkat kerana kadar penciptaan pekerjaan ketinggalan pertumbuhan penduduk. Kadar pengangguran Kanada adalah 5.5 peratus pada bulan September.

Oktober menandakan kenaikan keempat dalam kadar pengangguran sepanjang enam bulan yang lalu.

Upah terus berkembang dengan cepat, tetapi kadar pertumbuhan melambat bulan lalu berbanding dengan September, dengan upah purata per jam meningkat sebanyak 4.8 peratus kepada $34.08 dari setahun yang lalu.

Bank of Canada memilih untuk mengekalkan kadar faedah pada lima peratus pada dua mesyuarat keputusan terakhirnya, terutamanya disebabkan oleh bukti yang semakin berkembang bahawa ekonomi sedang merasai kesan kadar yang lebih tinggi.

Data GDP menunjukkan bahawa ekonomi menyusut pada suku kedua dan anggaran awal dari Jabatan Statistik Kanada.

Kemungkinan pekerjaan dijangka akan menjadi lebih terhad apabila kesan kenaikan kadar terdahulu semakin meresap ke dalam ekonomi.

Semasa mesyuarat jawatankuasa Senat minggu ini, Gabenor Bank of Canada, Tiff Macklem, mengatakan bank pusat memilih untuk mengekalkan kadar kerana ia mengjangka gelombang kenaikan semula pinjaman akan memecahkan ekonomi. Sejauh ini, inflasi telah merosot dengan ketara dari puncak 8.1 peratus, mencapai 3.8 peratus pada bulan September.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat