Data Pekerjaan Kanada Hadirkan Kebimbangan! Ini Sebabnya

428

Jabatan Statistik menyatakan kadar pengangguran meningkat kepada 5.8 peratus bulan lalu kerana penciptaan pekerjaan masih ketinggalan berbanding pertumbuhan populasi di negara itu.

Agensi persekutuan ini mengeluarkan soal selidik tenaga kerja pada November hari ini, yang menunjukkan ekonomi menambahkan 25,000 pekerjaan dengan sederhana.

Sektor pembuatan dan pembinaan melihat peningkatan pekerjaan terbesar, sementara sebilangan besar pekerjaan berkurangan dalam perdagangan borong dan runcit serta kewangan, insurans, hartanah, penyewaan, dan pelaburan. Dengan keadaan pasaran buruh melemah, dapatan ini mendapati orang yang menganggur bulan lalu lebih cenderung dipecat berbanding setahun yang lalu.

Keadaan pasaran pekerjaan yang lebih lemah datang ketika kadar faedah tinggi menjadi pemberat kepada pertumbuhan ekonomi dan populasi yang semakin berkembang  dalam menambah jumlah pekerja.

Waima begitu, upah purata setiap jam terus berkembang dengan cepat dan meningkat sebanyak 4.8 peratus dari setahun yang lalu ketika pekerja mencari pampasan untuk inflasi yang tinggi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat