Data Pesanan Dan Penghantaran Jatuh Lebih Daripada Jangkaan Pada Mac!

308

Pesanan baharu untuk barangan modal utama pembuatan AS jatuh lebih daripada jangkaan pada bulan Mac, manakala penghantaran menurun, menunjukkan bahawa perbelanjaan perniagaan untuk peralatan berkemungkinan beri impak pada pertumbuhan ekonomi pada suku pertama.

Pesanan untuk barangan modal bukan pertahanan tidak termasuk pesawat, proksi yang diawasi rapi untuk rancangan perbelanjaan perniagaan, turun 0.4% bulan lepas, lapor Jabatan Perdagangan.

Data untuk bulan Februari telah disemak ke bawah untuk menunjukkan pesanan barangan modal teras ini jatuh 0.7% dan bukannya menurun 0.1% seperti yang dilaporkan sebelum ini. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan pesanan barangan modal teras susut 0.1%.

Pengetatan dalam kredit berikutan kegawatan pasaran kewangan baru-baru ini boleh menjadikan pembiayaan kurang mudah diakses oleh isi rumah dan perniagaan, memberi tekanan kepada pelaburan dalam peralatan dan seterusnya industri pembuatan.

Sektor pembuatan, yang menyumbang 11.3% daripada ekonomi A.S., terhuyung-huyung akibat kempen kenaikan kadar faedah terpantas Federal Reserve sejak 1980-an. Perbelanjaan juga beralih daripada barangan kepada perkhidmatan, manakala permintaan global yang lembap menyekat eksport. Kitaran inventori juga berubah, dengan penyimpanan semula oleh perniagaan menjadi perlahan untuk memadankan permintaan penyejukan.

Penghantaran barang modal teras menurun 0.4% pada bulan Mac selepas jatuh 0.4% pada bulan Februari. Penghantaran barang modal teras digunakan untuk mengira perbelanjaan peralatan dalam ukuran keluaran dalam negara kasar. Perbelanjaan perniagaan untuk peralatan jatuh paling banyak dalam 2-1/2 tahun pada suku keempat.

Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan penurunan kecil apabila kerajaan menerbitkan anggaran awal KDNK bagi suku pertama pada hari Khamis. Berdasarkan tinjauan terhadap ahli ekonomi, KDNK berkemungkinan meningkat pada kadar tahunan 2.0% pada suku Januari-Mac. Ekonomi berkembang pada kadar 2.6% pada suku keempat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat