Data PPI Yang Suram! Adakah Pasaran Kripto Bakal Mendapat Tempias?

330

Bitcoin didagangkan melebihi paras $61,000, selepas laporan terbaru data Indeks Harga Pengeluar (PPI) AS yang sangat dinanti-nantikan. Pasaran kripto secara khusus menunggu data inflasi penting ini, di tengah-tengah kebimbangan yang meningkat mengenai rancangan kadar dasar Rizab Persekutuan AS. Sementara itu, data terbaru menunjukkan bahawa PPI AS untuk April melonjak 0.5%, lebih tinggi daripada jangkaan pasaran.

Data terbaru Indeks Harga Pengeluar (PPI), satu penunjuk penting untuk inflasi, untuk mendapatkan petunjuk mengenai kesihatan ekonomi semasa dan tahap inflasi. Data terkini dari Biro Statistik Buruh AS menunjukkan bahawa inflasi PPI AS melonjak 0.5% pada bulan April, lebih tinggi daripada lonjakan 0.2% yang dicatat pada bulan sebelumnya.

Sementara itu, secara tahunan, PPI AS melonjak 2.2% bulan lalu, selepas kenaikan 2.1% pada bulan Mac. Ini menandakan kenaikan terbesar sejak April 2023. Serentak dengan itu, PPI AS teras. tidak termasuk harga makanan dan tenaga, meningkat 0.4%, berbanding lonjakan bulan sebelumnya dan jangkaan pasaran sebanyak 0.2%. Secara tahunan, Core PPI meningkat 3.1% pada bulan April, selepas naik 2.8% pada bulan sebelumnya.

Data inflasi yang lebih tinggi daripada yang dijangkakan ini telah menambah lagi kebimbangan dalam pasaran, kerana ia kekal lebih tinggi daripada julat sasaran 2% Rizab Persekutuan. Selain itu, ia juga mencetuskan perbincangan mengenai kemungkinan pendirian hawkish oleh Rizab Persekutuan. Secara khusus, tumpuan kini beralih kepada data Indeks Harga Pengguna (CPI) AS, yang dijadualkan pada hari Rabu, 14 Mei.

Harga Bitcoin telah menyaksikan senario yang sangat volatile dalam beberapa hari terakhir, di tengah-tengah pelbagai kebimbangan makroekonomi dan pasaran. Berikutan data PPI terbaru, Bitcoin meneruskan momentum penurunannya tetapi kekal di atas paras $61,000.

Sementara itu, tekanan inflasi AS setakat ini telah memberi kesan negatif terhadap sentimen pelabur, mencetuskan kebimbangan mengenai kemungkinan kelewatan dalam rancangan kadar dasar Rizab Persekutuan. Selain itu, beberapa data terbaru juga memberi petunjuk bahawa Fed mungkin meneruskan pendirian hawkish mengenai rancangan kadar faedah, yang melemahkan sentimen pelabur.

Walau bagaimanapun, selepas data inflasi semasa, hasil Bon 10-tahun AS meningkat 0.29% kepada $4.494. Sebaliknya, Indeks pasaran hadapan Dolar AS jatuh 0.07% kepada $105.040. Sementara itu, menurut Alat CME FedWatch, terdapat 91.1% kemungkinan bank pusat mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada mesyuarat mereka yang akan datang pada 12 Jun 2024.

Harga Bitcoin turun 1.51% dan didagangkan pada $61,823.91, sementara volume dagangannya meningkat 8.44% kepada $25.67 bilion. Sepanjang tujuh hari terakhir, harga BTC mencatatkan kejatuhan hampir 3%, sementara menyaksikan penurunan sekitar 4% dalam 30 hari terakhir.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat