Data Tuntutan Faedah Pengangguran Beri Bayangan Lebih Jelas! The Fed Dihimpit Dilema

270

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran menurun lebih daripada jangkaan minggu lepas, menunjukkan kekuatan pasaran buruh yang berterusan, walaupun kegawatan pasaran kewangan memberi bayangan kepada ekonomi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri turun 20,000 kepada 192,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 11 Mac, lapor Jabatan Buruh pada Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 205,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Walaupun syarikat teknologi utama mengurangkan pekerjaan, pasaran buruh kekal berdaya tahan, dengan majikan pada umumnya enggan memberhentikan pekerja selepas bergelut mencari tenaga kerja semasa pandemik COVID-19.

Pengukuhan pasaran buruh, ditandai dengan 1.9 pembukaan pekerjaan bagi setiap penganggur pada bulan Januari, bersama-sama dengan inflasi yang sangat tinggi. Kedua-dua faktor ini membuatkan the Fed berbelah bahagi dalam menaikkan kadar faedah.

Tetapi kejatuhan dua bank serantau baru-baru ini telah mencetuskan kebimbangan penularan dalam sektor perbankan, menjejaskan pasaran saham dan menjejaskan prospek ekonomi.

Pasaran kewangan telah goyah antara kadar kenaikan Fed sebanyak suku mata dan menghentikan kempen mengetatkan dasar monetari dengan penggubal dasar akan bertemu Selasa dan Rabu depan.

Pada minggu lepas, pemain pasaran bertaruh pada kenaikan kadar 50 mata asas. Jangkaan itu dinilai kembali selepas kerajaan melaporkan ekonomi menambah 311,000 pekerjaan pada bulan Februari, tetapi dengan kenaikan gaji semakin perlahan dan kadar pengangguran meningkat kepada 3.6% daripada 3.4% pada Januari.

Bank pusat A.S. telah menaikkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak 450 mata asas sejak Mac lalu daripada hampir sifar kepada julat 4.50%-4.75% semasa.

Laporan tuntutan itu juga menunjukkan bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, proksi untuk pengambilan pekerja, menurun 29,000 kepada 1.684 juta pada minggu berakhir 4 Mac. Apa yang dipanggil tuntutan berterusan kekal rendah, menunjukkan beberapa pekerja yang diberhentikan boleh mudah mencari kerja baru.

 

 

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat