Data Tuntutan Minggu Lepas Ini Beri Petanda Lebih Jelas Menjelang NFP!

638

Bilangan rakyat Amerika yang membuat tuntutan faedah pengangguran baru meningkat secara sederhana minggu lalu, manakala pengurangan pekerjaan pada bulan September menurun, menunjukkan keadaan pasaran tenaga kerja yang masih ketat.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat sebanyak 2,000 kepada 207,000 diselaraskan bagi minggu yang berakhir pada 30 September, menurut Jabatan Tenaga Kerja pada hari Khamis. Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan 210,000 tuntutan bagi minggu terkini.

Tuntutan pengangguran boleh meningkat pada bulan ini kerana mogok United Auto Workers (UAW), yang kini masuk minggu ketiga sehingga memaksa pengeluar-pengeluar untuk sementara waktu memecat lebih banyak pekerja yang tidak mogok. Ford Motor, General Motors  dan Stellantis, ibu bapa Chrysler, telah memberhentikan dan memecat beratus-ratus pekerja kerana kesan mogok.

Pasaran tenaga kerja sedang berkembang dengan perlahan, walaupun keadaan masih ketat. Kerajaan melaporkan pada hari Selasa bahawa terdapat 1.51 pekerjaan yang di tawarkan bagi setiap orang yang menganggur pada bulan Ogos dan jawatan yang belum diisi meningkat dengan kadar tertinggi dalam dua tahun.

Laporan berasingan daripada firma pemindahan global, Challenger, Gray & Christmas pada hari Khamis menunjukkan syarikat-syarikat Amerika mengumumkan 47,457 pengurangan pekerjaan pada bulan September, turun 37% dari bulan Ogos. Walaubagaimanapun, pengurangan yang diumumkan adalah 58% lebih tinggi berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas. Para majikan mengumumkan 146,305 pengurangan pekerjaan dalam suku ketiga, turun 22% berbanding suku April-Jun.

Sejak Mac 2022, Federal Reserve telah meningkatkan kadar faedah semalaman rujukannya sebanyak 525 mata asas kepada julat semasa 5.25%-5.50%.

Bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, yang merupakan petanda, menurun 1,000 kepada 1.664 juta semasa minggu yang berakhir pada 23 September, menurut laporan tuntutan tersebut.

Data tuntutan ini tidak mempengaruhi laporan pekerjaan bulan September, yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat. Menurut kaji selidik Reuters terhadap pakar ekonomi, NFP kemungkinan meningkat sebanyak 170,000 pada bulan lalu selepas meningkat 187,000 pada bulan Ogos. Kadar pengangguran dijangka menurun kepada 3.7% daripada 3.8% pada bulan Ogos.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat