Data Tuntutan Pengangguran A.S Semakin Berkurangan Di Tengah Pemberhentian Pekerja, Ini Dapatan Terbaru Perlu Diketahui Pasaran!

431

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran secara tiba-tiba jatuh pada minggu lalu kerana pasaran buruh kekal berdaya tahan walaupun kos pinjaman lebih tinggi dan kebimbangan yang meningkat terhadap kemelesetan.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negara turun 3,000 kepada 183,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 28 Januari, kata Jabatan Buruh pada Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters malah telah meramalkan 200,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Tuntutan telah berkurangan tahun ini, konsisten dengan pasaran buruh yang sentiasa berdaya tahan walaupun kitaran kenaikan kadar faedah terpantas Federal Reserve sejak 1980-an telah meningkatkan risiko kemelesetan menjelang separuh kedua tahun ini.

Kerajaan melaporkan pada hari Rabu bahawa terdapat 11 juta peluang pekerjaan pada akhir Disember, dengan 1.9 pembukaan untuk setiap penganggur. Di luar industri teknologi dan sektor sensitif kadar faedah seperti perumahan dan kewangan, majikan keberatan untuk memberhentikan pekerja selepas bergelut untuk mencari buruh semasa wabak itu, dan juga kerana mereka optimis keadaan ekonomi akan bertambah baik akhir tahun ini.

Laporan Institut Pengurusan Bekalan pada hari Rabu berkata data pengeluar “menunjukkan bahawa mereka tidak akan mengurangkan jumlah pekerja dengan ketara kerana ianya positif pada separuh kedua tahun ini.”

Bank pusat A.S. pada hari ini menaikkan kadar dasarnya sebanyak 25 mata asas kepada julat 4.50%-4.75%, dan menjanjikan “peningkatan berterusan” dalam kos pinjaman. Pengerusi Fed Jerome Powell memberitahu wartawan bahawa “ekonomi boleh kembali kepada inflasi 2% tanpa kemerosotan yang sangat ketara atau peningkatan yang sangat besar dalam pengangguran.”

Laporan tuntutan menunjukkan bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, proksi untuk pengambilan pekerja, turun 11,000 kepada 1.655 juta pada minggu yang berakhir pada 21 Jan.

Data tuntutan tidak mempunyai kaitan dengan laporan pekerjaan Januari, yang dijadualkan dikeluarkan pada hari Jumaat, kerana ia berada di luar tempoh tinjauan. Menurut tinjauan ahli ekonomi Reuters, bacaan NFP berkemungkinan meningkat sebanyak 185,000 pekerjaan bulan lepas. Ekonomi mencipta 223,000 pekerjaan pada bulan Disember.

Siri pengurangan pekerja dalam sektor teknologi mendorong pengurangan pekerjaan pada bulan Januari. Laporan berasingan pada Khamis daripada firma penempatan global Challenger, Grey & Christmas menunjukkan pengurangan pekerjaan yang diumumkan oleh majikan yang berpangkalan di AS melonjak 136% kepada 102,943. Ia adalah jumlah Januari tertinggi sejak 2009.

Sektor teknologi menyumbang 41% daripada pemberhentian kerja, dengan 41,829 pemberhentian. Peruncit mengumumkan 13,000 pemberhentian pekerjaan, manakala firma kewangan merancang untuk memberhentikan 10,603 pekerja.

Pada bulan lalu, majikan mengumumkan rancangan untuk mengambil 32,764 pekerja, kebanyakannya dalam sektor hiburan/riadah, turun 37% daripada Disember dan 58% daripada setahun lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat