Davos 2020: Pentas Berprestij Himpunkan Matlamat Pemimpin Elit Dunia

318

Davos merupakan kawasan pergunungan Switzerland yang menjadi lokasi kepada perhimpunan tahunan kepada golongan elit dunia seperti para pemimpin negara, eksekutif perniagaan, ahli akademik dan sebagainya. Perhimpunan tersebut dikenali sebagai World Economic Forum atau Davos.

Selain itu, forum berkenaan terdiri daripada sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang merangkumi kira-kira 1,000 syarikat terbesar di dunia dan menyatukan beberapa ribu pemimpin perniagaan dan politik. Di samping itu, ia ditubuhkan pada tahun 1971 oleh Klaus Schwab, yang merupakan ahli ekonomi Jerman.

Pada ketika itu, perhimpunan tersebut dikenali sebagai European Management Forum yang bertujuan untuk membantu perniagaan Eropah memiliki pengurusan koporat yang lebih baik dengan melibatkan para selebriti yang berpengaruh, para pekerja dan pihak kerajaan.

Seterusnya, ianya diperluas menjadi sebuah platform untuk berdialog sekaligus diiktiraf menjadi salah sebuah institusi antarabangsa pada tahun 2015.

Untuk pengetahuan semua, tahun ini merupakan ulang tahun ke-50 World Economic Forum. Tambahan daripada itu, forum berkenaan melibatkan sekurang-kurangnya 600 orang public speakers sepanjang acara 4 hari yang bermula dari 21 Januari.

Uniknya, terdapat 6 kelompok peserta yang boleh dibezakan dengan warna lencana yang dipakai. Sebagai contoh, putih merupakan kelompok tertinggi yang boleh menyertai hampir keseluruhan program, oren adalah bagi pihak media manakala kelabu adalah untuk pasangan dan rakan kongsi.

Apa yang dilakukan ketika forum berlangsung?

Kebiasaannya, forum tersebut dihadiri untuk membincangkan isu-isu berkaitan ekonomi. Sejak 3 tahun yang lalu, ianya mampu menangani permasalahan global secara meluas.

Pada setiap tahun, acara yang diadakan ini membawa tema yang berbeza dan pada tahun 2020, mereka menfokuskan kepada pembangunan lestari di bawah slogan ‘Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World’.

Seterusnya, antara matlamat yang dipertengahkan oleh forum itu adalah untuk bertindak balas terhadap perubahan iklim dan melindungi kepelbagaian biodiversiti, menghapuskan hutang jangka masa panjang, mengelakkan perang teknologi, memperkasakan 1 bilion individu dengan kemahiran sepanjang tahun akan datang, serta mencari solusi untuk menyelesaikan konflik di peringkat global.

Rentetan daripada itu, ianya menjadi salah satu platform untuk perbincangan dan rundingan antarabangsa sejak peringkat awal penubuhannya. Contohnya, Greece dan Turki telah berjaya menandatangani perjanjian damai yang menghalang kedua-dua negara tersebut daripada perang pada tahun 1988. Manakala pada tahun 1992, Nelson Mandela bertemu dengan Presiden Afrika Selatan, Frederik de Klerk dalam kemunculan kali pertama mereka di luar Afrika Selatan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat