Pelan $350 Juta Amerika Untuk Hapuskan China

695

Semalam barisan Senat Demokrat Amerika Syarikat (AS) semalam telah mengumumkan satu program bertujuan untuk membidas pengaruh China pada peringkat global.

Sedia maklum hubungan AS-China menemui titik kegagalan beberapa bulan lepas berikutan perselisihan terhadap isu melibatkan Taiwan, Hong Kong, perdagangan dua negara itu, hak asasi manusia dan wabak COVID-19.

Dalam program tersebut, “America LEADS Act of 2020” turut disediakan pakej perundangan yang bernilai $350 juta bagi meningkatkan daya saing AS dan menyusun semula diplomasi bersama Beijing.

Rancangan tersebut disokong oleh 11 ahli Demokrat termasuk Ketua Senat Demokratik, Chuck Schumer dengan kawalan oleh Republik yang juga akan menentukan rundangan.

Walau bagaimanapun pengerusi Senate Foreign Relations Committee, Senator Jim Risch meluahkan harapannya untuk melihat gabungan idea Demokrat bersama cadangan yang dikemukakan oleh Republik.

Menurut Risch lagi, keputusan yang diambil bukanlah melibatkan politik semata-mata tetapi isu yang merangkumi keseluruhan Amerika.

Untuk pengetahuan, hubungan AS-China antara isu yang diketengahkan di dalam kempen pilihanraya bagi pemilihan presiden negara itu pada 3 November ini.

Antara isu lain yang dibangkitkan termasuklah menyediakan sumber baru kepada sistem pendidikan AS dan memperbaharui diplomasi negara itu bersama China dengan mengukuhkan lagi komitmen AS kepada negara sekutu dan organisasi antarabangsa seperti World Health Organization (WHO).

Selain itu, mereka juga menfokuskan kepada usaha menegakkan sektor perdagangan dan mengembalikan kepentingan hak asasi manusia seperti perhimpunan protes di Hong Kong dan layanan terhadap masyarakat Uyghur di Xinjiang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat