Didakwa Menipu Data, Ini Respon AstraZeneca

440

AstraZeneca mengeluarkan data percubaan fasa tiga yang dikemaskini untuk vaksin Covid-19 setelah disoal mengenai ketepatan keberkesanannya dalam laporan awal dari kajiannya di AS baru-baru ini.

Dalam data terbaru yang dikeluarkan pada hari ini, vaksin tersebut menunjukkan keberkesanan sebanyak 76% terhadap penyakit coronavirus simptomatik dan 100% keberkesanan terhadap penyakit yang teruk atau keperluan untuk dimasukkan ke hospital.

Vaksin itu 85% berkesan untuk mencegah gejala pada sukarelawan berusia 65 tahun ke atas, kata syarikat itu.

Angka tersebut tidak jauh berbeza dengan data yang dikeluarkan syarikat itu dalam satu kenyataan melalui siaran berita pada Isnin, yang melaporkan kadar keberkesanan simptomatik 79%.

Menurut AstraZeneca, analisis utama adalah selaras dengan analisis sementara yang dikeluarkan sebelum ini, dan mengesahkan bahawa vaksin ini sangat berkesan pada orang dewasa, termasuk mereka yang berumur 65 tahun ke atas

Ia berharap dapat mengemukakan penyerahan peraturan tersebut untuk kebenaran penggunaan kecemasan di AS dan mempersiapkan pelancaran berjuta-juta dos ke seluruh Amerika.

Syarikat itu bertindak untuk mengeluarkan data baru setelah Insitut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional AS (NIAID) secara terbuka mengkritik AstraZeneca menggunakan maklumat ketinggalan zaman dalam data yang diterbitkan pada Isnin.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat