Disebabkan Kecuaian, Mahkamah Perintah LUNO Bayar Lelaki Ini RM700,000!

1,734

“Alamak, adakah lepas ni kepercayaan pelabur terhadap Luno akan makin berkurangan?”

Yew See Tak, seorang lelaki Malaysia telah dianugerahkan RM700,000 oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur sebagai ganti rugi dalam saman kecuaian difailkannya terhadap penyedia e-wallet mata wang kripto Luno Malaysia Sdn Bhd.

Menerusi keputusan dihantar dalam talian semalam, hakim Mahkamah Sesyen Sazlina Safie telah memutuskan untuk memihak kepada Yew dan menganggap Luno bertindak cuai.

Rentetan itu, Hakim Safie memerintahkan Luno membayar pampasan kepada Yew sebanyak RM598,000, iaitu jumlah dikeluarkan oleh penggodam tidak dikenali daripada akaunnya pada Mac 2021 kemudian beliau juga diberikan tambahan RM100,000 sebagai teladan pada ganti rugi.

Terdahulu pada Ogos 2021, Yew yang memfailkan saman terhadap Luno bukan sahaja mendakwa firma itu gagal melindungi kripto malah berpandangan kejadian sebegini tidak sepatutnya berlaku susulan ia diberi kuasa oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) untuk menawarkan perkhidmatan aset digital.

Kemudian, Yew turut berkata bahawa beliau telah mendaftar sebagai pelanggan untuk membeli, menjual dan menukar kripto melalui Luno tetapi pada 6 Mac 2021, wang disimpan dalam akaunnya didapati dipindahkan dalam tiga peringkat oleh penggodam.

Susulan Luno mempunyai kewajipan untuk menjaga dananya berdasarkan kepakaran perniagaan mereka, Yew yang mengalami kerugian telah memfailkan aduan dengan bahagian perkhidmatan pelanggan Luno namun tidak menerima maklum balas positif.

Sungguhpun Luno menafikan dakwaan Yew, Hakim Safie tetap memihak kepadanya, jadi di sini dapat dilihat kes tersebut merupakan kemenangan penting untuk pengguna kripto yang semakin meningkat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat