Disney Semakin Hampir Dalam Usaha Ambil Alih Netflix

263

Disney bakal mengumumkan laporan kewangan syarikat mereka pada hari ini dan para pelabur juga dilihat menantikan khabar baru mengenai cadangan Disney untuk mengambil alih syarikat Netflix.

Disney+ akan dilancarkan pada November tahun ini dengan yuran langganan bulanan berharga $6.99 sebulan atau $69.99 setahun. Program ini mendapat sambutan yang hangat di kalangan pelabur. Disney+ secara rasminya diumumkan pada 11 April yang lalu menyaksikan kenaikan harga saham lebih 20% berbanding sebelum itu.

CEO Disney, Bob Iger berkata Disney+ tidak akan melabur dalam jumlah yang besar dari segi kandungan seperti yang dilakukan oleh Netflix. Menurutnya lagi, kebanyakan kandungan di dalam Disney+ akan diperoleh daripada Walt Disney Pictures, Pixar, Marvel Studios, Lucasfilm, 20th Century Fox, National Geographic dan juga kandungan asli daripada Disney sendiri.

Setakat ini Netflix telah mempunyai lebih 150 juta pelanggan sejak dilancarkan pada Januari 2007. Yuran langganan bulanannya sekitar $12.99 sebulan dan mengandungi lebih 5,500 cerita untuk ditonton.

Antara kelebihan yang dimiliki oleh Disney ialah mereka sudah mempunyai pelbagai produk lain seperti taman tema yang boleh dijadikan medium untuk memasarkan produk baru mereka.

Dengan tawaran harga serendah $6.99 sebulan, Disney optimis produknya mempunyai potensi untuk pergi lebih jauh di dalam pasaran. Harga ini juga dilihat jauh lebih rendah berbanding Netflix yang mengenakan yuran langganan sebanyak $12.99 sebulan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat