Donald Trump Akan Mengadakan Perjanjian Dengan Timur Tengah Jika Beliau Dipilih Semula Sebagai Presiden?

541

Menurut salah seorang ahli perniagaan di Dubai berpendapat bahawa Presiden AS Donald Trump akan membuat perjanjian di Timur Tengah jika beliau dipilih semula sebagai Presiden dalam pilihan raya umum akan datang.

Kata Hussain Sajwani, pengurus Damac Properties, beliau berpandangan bahawa rakyat jelata di rantau Timur Tengah tidak inginkan peperangaan dan berdasarkan hal ini saya fikir ini adalah peluang yang baik untuk perdamian dan kesepakatan mungkin terhasil jika Trump terpilih lagi sekali sebagai Presiden.

Pada tahun 2018 yang lepas, A.S telah mengambil keputusan untuk keluar daripada perjanjian nuklear Iran 2015. Ketegangan antara kedua-dua negara itu meningkat pada awal Januari selepas serangan udara Amerika telah membunuh komander tentera tertinggi Iran, Qasem Soleimani.

Susulan daripada itu Iran telah melancarkan kembali serangan peluru berpandu ke atas beberapa pangkalan udara Amerika Syarikat di Iraq pada awal pagi, beberapa jam selepas pengebumian jeneral tertinggi Iran, Qassem Soleimani yang terbunuh ketika serangan oleh AS pada Jumaat.

Perkara tersebut telah disahkan oleh Pentagon dengan menyatakan lebih sedozen peluru berpandu telah dilancarkan ke pangkalan udara al-Asad yang menempatkan tentera AS.

Lanjut Sajwani di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland, bahawa beliau sangat merasakan bahawa Trump mahu adakan perjanjian dengan pihak Timur Tengah jika beliau dipilih kembali. Walaubagaimanapun, ia bergantung kepada pihak lain iaitu Iran.

Anda mungkin juga berminat