Dr Herbert Wertheim : Pernah Mengalami Disleksia, Kini Berjaya Jadi Jutawan

589

Herbert Wertheim dilahirkan ketika tamatnya Great Depression. Beliau merupakan anak kepada imigran Yahudi yang melarikan diri daripada Nazi Jerman. Pada 1945, ibu bapanya telah berpindah ke Hollywood, Florida dan tinggal di sebuah apartment yang terletak di atas kedai bakeri keluarganya.

Beliau yang mengalami disleksia berhadapan dengan kesukaran ketika di sekolah lalu memilih untuk ponteng. Selain itu, Wertheim juga diejek ‘bodoh’ oleh rakan-rakannya.

Ketika zaman remajanya, Wertheim kerap melarikan diri dari rumah akibat daripada kekasaran bapanya. Beliau banyak menghabiskan masa dengan penduduk India Seminole tempatan, memburu dan memancing ikan di Everglades serta menjual permainan seperti kaki katak kepada penduduk tempatan. Di samping itu, beliau turut mengembara di sekitar Florida untuk memetik buah oren dan anggur.

Pada usia 16 tahun, beliau telah dihadapkan ke mahkamah kerana gejala ponteng sekolah. Namun begitu, Wertheim sangat bernasib baik. Gara-gara belas kasihan seorang hakim, beliau telah ditawarkan dengan dua pilhan sama ada ingin menyertai angkatan tentera laut Amerika Syarikat atau pasukan reformasi negara.

Oleh itu, Wertheim telah mendaftarkan diri dalam angkatan tentera laut dan ditempatkan di San Diego sedangkan usianya baru 17 tahun. Di sinilah titik permulaan kepada transformasi kehidupan beliau.

Dengan keazaman yang baru, beliau mempelajari bidang fizik dan kimia di angkatan laut tersebut sebelum mula bekerja. Ketika itu berlaku Perang Dingin, industri ketenteraan telah mengalami konflik dengan industri Amerika Syarikat yang lain. Selain itu, The Dow Jones Industrial Average telah pun pulih daripada kerugian yang dialami selama lebih 2 dekad sebelum dan selepas Crash pada tahun 1929 dan saham aeroangkasa mempelopori pasaran.

Sehubungan dengan itu, Wertheim mula meminati bidang pelaburan. Beliau telah mula melabur ketika berusia 18 tahun. Dengan menggunakan stipend Angkatan Lautnya, beliau telah membeli stok di Lear Jet, yang pada waktu itu sangat popular dalam pembuatan produk penerbangan semasa Perang Dunia Kedua.

Minatnya terhadap Lear tercetus apabila Wertheim telah bertemu dengan pengasasnya, Bill Lear, semasa lawatan ke sebuah kilang Pesawat Sikorsky di Connecticut, tempat helikopter Tentera Laut S58 dihasilkan.

Setelah keluar daripada angkatan tentera laut, beliau menjual ensiklopedia dari rumah ke rumah sebelum meneruskan pengajiannya dalam bidang kejuruteraan di Brevard Community College dan University of Florida. Malangnya, beliau telah gagal dalam bidang tersebut.

Tambahan daripada itu, beliau juga bekerja di NASA dalam pembinaan peralatan penerbangan untuk aktiviti berkebun. Di sinilah tercetusnya minat Wertheim terhadap bidang berkaitan mata dan instrumen yang digunakan untuk penglihatan.

Kerana usaha dan kesungguhannya, Wertheim telah menerima biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di Southern College of Optometry di Memphis pada tahun 1963. Akibat daripada kesusahan yang dihadapi oleh para pesakitnya, beliau telah mengorbankan waktu tidurnya pada waktu malam untuk mencipta satu warna cerah yang digunakan pada lensa plastik yang akan menapis dan menyerap sinar UV berbahaya serta membantu mencegah katarak.

Ketika peperangan Vietnam, plastik telah menjadi bahan pilihan untuk cermin mata dan cermin mata hitam. Permintaan terhadap penciptaan Wertheim telah meningkat lalu beliau menjualnya melalui perjanjian royalti dengan harga $22,000. Akibat daripada tiada pelanggaran kontrak yang berlaku, royalti tersebut tidak dapat diperolehi.

Jadi, pada tahun 1970, beliau memutuskan untuk lebih serius dalam perniagaannya lalu menubuhkan sebuah syarikat baru iaitu, Brain Power Inc. Kini, syarikat tersebut telah memiliki lebih daripada 100 patents dan hak milik terpelihara dalam bidang optik, serta mengupah 49 pekerja dengan pendapatan tahunan sebanyak kira-kira $25 juta.

Walaupun sudah memperoleh kekayaan berganda dan bergelar jutawan, minatnya terhadap pelaburan tidak pernah dilupakan. Melalui tunai yang diperolehi daripada syarikat tersebut, Wertheim telah membeli beberapa saham iaitu IBM, 3M, Intel dan menggabungkan strategi daripada dua tokoh hebat dalam dunia pelaburan, Warren Buffett dan Peter Lynch. Forbes mencatatkan bahawa hasil kekayaan terkini Wertheim ialah sebanyak $2.3 billion.

Mungkin anda juga pernah kurang bernasib baik seperti Dr Herbet Wertheim, tetapi beliau tidak pernah mengenal erti putus asa. Sebaliknya, menggandakan usaha dan kesungguhan beliau untuk mencapai sebuah impian Jadi, anda juga boleh melakukannya!

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat